Actueel

Profiel: Xabi Fernández (Team MAPFRE)

10:58

June 21,2015. Leg 9 to Gothenburg onboard MAPFRE. Day 03. Xabi Fernandez

Xabi Fernández (40) is de schipper van het Spaanse Team MAPFRE in de aankomende Volvo Ocean Race. Om meer te weten te komen over deze persoonlijkheid heeft Zeilen een korte (zeil)biografie over hem geschreven. De komende tijd zullen ook de profielen van de andere schippers verschijnen of deze zijn al onlangs gepubliceerd.

Fernández is op 19 oktober 1976 geboren in het Spaanse Ibarra. Zijn volledige naam is Xabier Fernández Gaztañaga, maar deze wordt vaak afgekort. Sinds het begin van zijn zeilcarrière (1999) vormt Fernández een duo met landgenoot Iker Martínez en worden zij gezien als het beste zeilkoppel ter wereld. Meerdere malen haalt het tweetal goud, zo ook op de Olympische Spelen van 2004 in Athene. In 2011 winnen zij de prestigieuze ISAF World Sailor of the Year Award voor hun prestaties.

Foto: Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Soulmate

In 2010/2011 varen Fernández en Martínez de Barcelona World Race, een non-stop zeilwedstrijd rondom de wereld voor duo’s. Hun boot MAPFRE weet na 94 dagen, 21 uren, 17 minuten en 35 seconden over de finishlijn te varen waarmee het de tweede plaats verovert in het klassement.

Het tweetal debuteert in de Volvo Ocean Race in de editie van 2005-06 aan boord van Team Movistar met schipper Bouwe Bekking. In 2008-09 keren zij terug in de race aan boord van het Spaanse Team Telefónica Blue. De editie daarop zijn Fernández en Martínez de motiverende factor achter Team Telefónica en eindigen ze als vierde in het eindklassement. In de Volvo Ocean Race 2014-15 vaart Team MAPFRE onder hun leiding. De komende race is de eerste keer dat Xabi alléén de rol van schipper vervult. Zonder zijn soulmate… Wij zijn benieuwd waar dat hem brengt.

 

(Zeil)biografie

Simeon Tienpont

Charles Caudrelier

David Witt

Charlie Enright (verschijnt op: 12 oktober)

Bouwe Bekking (verschijnt op: 17 oktober)

Dee Caffari (verschijnt op: 19 oktober)

Coverfoto: Francisco Vignale/MAPFRE/Vol

Tags: Last modified: 10 oktober 2017
Sluiten