Nieuws

Plastic Jager Expeditie

08:00

https://www.youtube.com/watch?v=QEd4wE9hLJc

Kunstenaar en zeiler Merijn Tinga uit Leiden maakt deze zomer met zijn gezin de vijf maanden durende ‘Plastic Jager Expeditie’.

Met een negen meter lang houten zeiljachtje zal op plastic worden gejaagd; zowel letterlijk als figuurlijk. De reis voert Tinga en zijn gezin langs zeven hoofdsteden – Oslo, Kopenhagen, Stockholm, Helsinki, Tallinn, Riga en Amsterdam.

Merijn Tinga zal zich tijdens de expeditie toeleggen op de plastic soup in de Oostzee in al haar facetten: er zullen door middel van een sleepnet monsters worden genomen voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zal er onderzoek gedaan worden naar het plasticgebruik aan boord, om zo praktische tips te kunnen geven aan andere zeevarende watersporters. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Plastic Soup Foundation en de Hogeschool Leiden.

Educatieve serie

De expeditie zal worden gevolgd door de ogen van de achtjarige Jildou, met een educatieve serie voor de basisschoolleerling (gepland voorjaar 2016) als doel. Want de gevolgen van plastic afval in zee zijn complex, maar de oplossingen zijn kinderlijk eenvoudig. Tijdens de reis zal Jildou ook regelmatig korte filmpjes maken.

Merijn Tinga is kunstenaar en bioloog. Afgelopen zomer was hij landelijk in het nieuws als de Plastic Soup Surfer. Op een kitesurfboard, gemaakt van op het strand gejut plastic afval, ondernam hij een recordpoging kitesurfen langs de gehele Nederlandse kust – van Knokke (BE) tot aan Borkum (DE).

Tinga zeilde in 2009 vijf maanden met Bregtje en Jildou (toen 1 jaar oud) naar de Shetland Eilanden en rond Groot-Britannië. In 2000 fietste hij solo heen en weer naar Marokko met een kitesurfboard achter zijn fiets (10 maanden/11.000 km).

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten