Actueel

Nu in Zeilen: Zo installeer je een zonnepaneel, laadregelaar en accu

09:00

Het zelf aanleggen van een zeer eenvoudige elektrische installatie aan boord is niet heel ingewikkeld. Aan de hand van zijn 18-voeter Urgje laat Olav Cox zien hoe hij dit heeft aangepakt. Ook geeft hij tips en een stappenplan, zodat je ook zelf meteen aan de slag kunt.

“Slaapzakken, tandenborstels, eten en drinken. Hebben we alles? Mooi, dan hoeven we alleen nog maar te wachten tot onze smartphones zijn opgeladen en dan kunnen we gaan.” Mijn dochter Vera gaat een paar dagen op pad met Urgje, onze Beneteau First 18 uit 1979. Lekker zeilen, zwemmen, koken op een enkel gaspitje, afwassen in rivierwater en ’s nachts slapen achter het anker.
“Gaan jullie werkelijk pas weg als de mobieltjes zijn opgeladen?” vraag ik verbijsterd, terwijl ik een diepe generatiekloof ervaar. Vera knikt en toont dat het resterende batterijpercentage van haar smartphone inmiddels op 54 procent staat. Ondanks het perfecte zeilweer nog een uurtje wachten dus.

Wirwar aan bedrading

Aan boord van Urgje is geen stroom aanwezig. Bij aanschaf waren er nog wat restanten van een elektrische installatie aan boord, zoals een oud schakelbord, een wirwar aan bedrading en een loodzware accu, maar die heb ik destijds al snel van boord verwijderd. Lekker back to basic, net als vroeger, toen we ons ook prima redden met een knijpkat en een radio op batterijen.
Maar misschien is een knijpkat voor de nieuwe generatie zeilers, voor wie een werkende smartphone minstens zo belangrijk is als een droge slaapzak, toch wel iets te basaal. Langzaam maar zeker ontstaat het plan om een nieuw, eenvoudig elektrisch systeem aan te leggen dat past bij een low budget weekendzeilertje.

Stroomverbruikers

Samen met dochter Vera maak ik een overzicht van de stroomverbruikers, zodat we inzicht krijgen in hoeveel ampère-uur (Ah) er per dag minimaal nodig is om aan de vraag te voldoen.
De smartphone en verlichting om bij te kunnen lezen staan bovenaan de lijst. Daarnaast zou het fijn zijn wanneer er sporadisch een bluetoothspeaker kan worden opgeladen. Over een vast ankerlicht wordt getwijfeld; dat kunnen we ook met een los lampje oplossen. Eigenlijk is dus een 12V-aansluiting al voldoende; met een usb-aansluiting kun je tegenwoordig bijna alles opladen en je kunt er ook een lamp of draagbare dvd-speler met een 12V-stekker in steken.

Zeilen 07/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe verloopt het stappenplan? Wat kosten de gebruikte materialen? Wat zorgt voor welk stroomverbruik? Wat is de beste plek op een bootje van ruim vijf meter voor een vast gemonteerd zonnepaneel? En doorstaat het laadsysteem de praktijktest? Je leest het allemaal in Zeilen 07/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 juli verkrijgbaar in de winkel.

 

Omslagfoto en foto: Olav Cox
Tekst: Olav Cox

Tags: , , , , Last modified: 14 juli 2020
Sluiten