Op reis met een vertrouwd vehikel door een andere wereld. De vrijheid van een eigen kiel voert een bont gezelschap naar het tropisch paradijs van de Andamanse Zee in Thailand – zeker geen alledaagse zeilbestemming.
De zon is bijna weg, maar het weinige buiswater dat overkomt, is nog steeds warm. Het grootzeil staat in het midden, de genua strak, de motor bij. Door de aanhoudende noordoostenwind klapt er af en toe een golfje kapot tegen een van de twee rompen die ons veilig over het water transporteren. Janneke en fotograaf Rebecca komen door de voordeur naar binnen. “Hebben we ergens een kussen voor op de bank?” Terwijl onze gastheer Arie een van de bakskisten in de enorme kuip opentrekt op zoek naar de kussens, kijk ik met collega-journalist Noël op de kaart.
Grens van luxe en comfort
Anderhalf uur geleden hebben we het zeil gehesen bij de Ao Po Grand Marina aan de rand van Phuket, een van de weinige westerse jachthavens in de regio. Die betrekkelijk luxe en westerse enclave steekt schril af tegen het rumoerige en pragmatische beeld dat Thailand buiten de resorts kenmerkt. Binnen de grenzen van de marina ligt tevens de basis van Sunsail, waarvan de gelijknamige 44-voets catamaran een week lang ons vervoermiddel is.
Liever blank
Noël wijst op de kaart naar een van de noordelijkste wateren van het Ao Phang Nga Nationaal Park. “Op het puntje van die zandbank, tegen een berg aangeplakt, is het dorpje waar we kunnen overnachten. Er schijnt ook een grote moskee te staan.” Het overgrote deel van Thailand is boeddhistisch, maar de kustplaatsjes rondom de Andamanse Zee zijn islamitisch. Onze Thaise schipper Mia, die zich onzichtbaar heeft gemaakt achter het stuurwiel, is weliswaar boeddhist, maar wordt regelmatig voor moslim aangezien. “Dat komt door mijn donkere huid; ik ben veel buiten.” Aziaten blijven over het algemeen graag uit de zon; een blanke huid is een teken van welvaart – dat je niet op het land hoeft te werken. Met een gang van zeven knopen varen we het duister tegemoet, waar ergens de lichtjes ontstoken worden van het moslimdorp op palen, Ko Panyi.
Zeilen 02/2020
Ben je benieuwd naar de rest van het avontuur van het gezelschap in Thailand? Waarom moet je op het vliegveld voldoende contant geld pinnen? Waar is de mooiste snorkelplek die zij aandoen? En waarom wordt Marinus ‘s nachts van zijn bed gelicht? Je leest het allemaal in Zeilen 02/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 februari verkrijgbaar in de winkel.
Omslagfoto en foto: Marinus van Sijdenborgh
Tekst: Marinus van Sijdenborgh