Actueel

Nog één maand tot de start van de Vendée Globe

09:00

Over precies één maand, op zondag 8 november om 13:00 uur, klinkt het startschot van de Vendée Globe in Les Sables d’Olonne. Het is voor de negende keer in de geschiedenis dat deze solozeilwedstrijd wordt gevaren. Voor de editie van 2020-21 zijn er het meeste aantal inschrijvingen ooit, namelijk 33. Wie van de deelnemers zal als eerste de 21.638 mijl afleggen? In januari kunnen we antwoord geven op deze vraag.

De race wordt gevaren aan boord van 60 voet IMOCA’s. Op vrijdag 16 oktober moet de hele vloot in Port Olona aanwezig zijn voor de inhuldiging van het racedorp en vanwege de start van de meetcontroles. Er varen acht nieuwe IMOCA’s mee en ruim de helft van de deelnemers, 19, heeft een boot die is uitgerust met foils. Vanaf het moment van de inhuldiging duurt het nog zo’n drie weken voor de solozeilers beginnen aan hun avontuur. Ze hebben 21.638 mijl voor de boeg, een afstand die gelijk staat aan de omtrek van de aarde.

Nieuw record?

Dit keer doet er een recordaantal zeilers mee, 33. Dat is exact twintig meer in vergelijking met de eerste editie in 1989-90. De 33 schippers hebben negen verschillende nationaliteiten. Begin november verschijnen er zes dames aan de startlijn, wat tevens een recordaantal is. Tijdens vier eerdere edities zeilden er hooguit twee vrouwen mee en in 2016-17 was er geen één vrouwelijke deelnemer.

Tijdens de laatste editie, 2015-16, is het record gevestigd door Armel Le Cléac’h. Hij finishte na 74 dagen en 3 uur. Zal er dit keer een nieuw record worden neergezet?

De schipper die als eerste aankomt in Les Sables d’Olonne mag in elk geval de trofee, die 60 centimeter hoog is en 10 kilo zwaar is, mee naar huis nemen. Wij zijn erg benieuwd wie dat zal zijn…

Volg de Vendée Globe

Wil je op de hoogte blijven de Vendée Globe? Klik dan hier om een kijkje te nemen op de website en kom via deze link op de Facebookpagina terecht. Er is ook een speciale applicatie te vinden in de Appstore, deze kun je hier downloaden. Binnenkort is de app ook voor Android-apparaten beschikbaar.

Bekijk in de video de route die zal worden afgelegd:

Omslagfoto: A. Beauge/Défi Azimut

Tags: , , , Last modified: 8 oktober 2020
Sluiten