Nieuws

Zo lang kan een verlaten (zeil)boot ronddobberen

14:01

Heb jij het je ook weleens afgevraagd? Hoe lang kan een verlaten boot blijven ronddobberen? Nou, dat is dus best lang. Op oudejaarsdag is de zeilboot Wild Eyes geïdentificeerd. Deze boot werd ruim acht jaar geleden middenop de Indische Oceaan verlaten tijdens een wereldreis.

(c) SA Police

Op 31 december werd de boot, die de naam Wild Eyes draagt, vanuit de lucht waargenomen door een vliegtuig. Ongeveer 11 mijl ten zuiden van Vivonne Bay, Kangaroo Island. Een politiehelikopter werd erheen gestuurd om op onderzoek uit te gaan samen met twee vissersboten die in de buurt actief waren.

Toen Wild Eyes nog rechtop dreef.

Abby Sunderland. (c) Wikimedia Commons, NASA Goddard/Bill Hrybyk

8,5 jaar later…

Ruim 8,5 jaar geleden, op 10 juni 2010, werd de boot ontmast tijdens zeer heftig weer. Dit gebeurde ten noordoosten van de Kerguelen-eilanden, ongeveer 2.000 mijl ten westen van Australië op de Indische Oceaan. De Amerikaanse Abby Sunderland deed een poging om als jongste persoon solo rond de wereld te zeilen. Het 16-jarige meisje werd op 12 juni gered door de Franse vissersboot Ile de la Reunion. 

Veel zeepokken hebben zich aan de romp gehecht. (C) SA Police

Destijds werden de kosten van de reddingsactie geschat tussen de $ 200.000 en $ 300.000. Haar plannen voor een volgende poging om solo rond de wereld te zeilen, heeft ze nooit ten uitvoer gebracht.

Het vat Glendalough aan boord van Gregor’s boot.

Houdbaarheidsdatum onbeperkt

Onlangs schreven we ook dat de verlaten boot van Golden Globe Race-zeiler Gregor McGuckin 1250 mijl ten westen van Fremantle is gesignaleerd. Eind september verliet de Britse zeiler zijn boot Hanley Energy Endurance nadat deze kapseisde in een zware storm. Bijzonder aan McGuckins verlaten boot is dat zich een vat whiskey aan boord bevindt. Gelukkig heeft dat drankje geen houdbaarheidsdatum.

Hugo Boss in Patagonië

Het gebeurt vaker dat na vele jaren boten worden teruggevonden. Zo ook Hugo Boss van Alex Thomson. De IMOCA werd in Patagonië teruggevonden. De boot opknappen is praktisch onmogelijk; de structurele integriteit van de boot is aanzienlijk verminderd. Het bouwen van een nieuwe romp zal waarschijnlijk goedkoper zijn. Het wrak van Teignmouth Electron, de boot van Donald Crowhurst werd in de Carieb teruggevonden. Ook deze boot is onherstelbaar, maar is voor de echte fans een bedevaartsoord geworden.

Lees ook:

Omslagfoto: AAP / SA Police

Tags: Last modified: 23 maart 2021
Sluiten