Nieuws

Zilver voor zeiler Postma

PERTH - Pieter Jan Postma heeft zondag bij de WK zeilen in Perth zilver veroverd in de olympische Finnklasse. De 29-jarige Fries won na een fraaie start de afsluitende medalrace, met tien deelnemers en dubbele punten. 

10:19

PERTH – Pieter Jan Postma heeft zondag bij de WK zeilen in Perth zilver veroverd in de olympische Finnklasse. De 29-jarige Fries won na een fraaie start de afsluitende medalrace, met tien deelnemers en dubbele punten. 

PERTH – Pieter Jan Postma heeft zondag bij de WK zeilen in Perth zilver veroverd in de olympische Finnklasse. De 29-jarige Fries won na een fraaie start de afsluitende medalrace, met tien deelnemers en dubbele punten. 

Dat was echter net niet genoeg om de Engelsman Giles Scott, die achter hem als tweede eindigde, van de eerste plaats te stoten.

Het verschil tussen beide zeilers bedroeg in het eindklassement slechts een punt. Postma behaalde tijdens het vorige, gezamenlijke, WK van alle olympische klassen in 2007 in het Portugese Cascais ook zilver.

Postma begon als nummer twee van het tussenklassement aan de finale, met een achterstand van drie punten op Scott. Zijn voorsprong op nummer drie Edward Wright, eveneens uit Engeland, bedroeg zes punten.

Verhaal

De topzeilers in de Finnklasse beleefden zaterdag een lange en heftige dag. Meervoudig olympisch en wereldkampioen Ben Ainslie werd zowel voor de negende als tiende race gediskwalificeerd wegens wangedrag.

De Britse zeilkoning was na de negende manche, die Postma won, boos aan boord geklommen van een cameraboot om verhaal te halen bij de schipper, die in zijn ogen zijn race had verpest.

Excuses

Ainslie bood later excuses aan voor zijn opmerkelijke optreden, maar voor de WK-jury was daarmee de zaak niet afgedaan. De vriend van wereldkampioene Marit Bouwmeester zakte door de twee reglementaire diskwalificaties buiten de top tien en mocht derhalve zondag niet meer meedoen aan de medalrace.

Postma was al in het bezit van een olympische nominatie. Hij eindigde in augustus bij de pre-olympics in het Engelse Weymouth op de derde plaats. De sterke Fries maakte eind oktober zijn rentree in de Delta Lloyd Kernploeg.

Na zijn teleurstellende optreden tijdens de Olympische Spelen van Peking 2008 (veertiende) trok hij zijn eigen plan. Na de afronding van zijn studie technische bedrijfskunde in 2010 keerde Postma ruim een jaar geleden fulltime terug in het olympische zeilcircuit.

© ANP

Last modified: 11 december 2011
Sluiten