Actueel, Nieuws, Video, Zeilen TV

Zeilers zeilden mee op de Eendracht

15:50

Afgelopen week voeren meer dan dertig Hollandse zeilers rond de Canarische Eilanden. Zij namen deel aan de speciale zeilreis die Zeilen en de Stichting Het Zeilend Zeeschip organiseerden voor trouwe abonnees van Zeilen.

Afgelopen week voeren meer dan dertig Hollandse zeilers rond de Canarische Eilanden. Zij namen deel aan de speciale zeilreis die Zeilen en de Stichting Het Zeilend Zeeschip organiseerden voor trouwe abonnees van Zeilen. Voor de meeste deelnemers was het een eerste en tegelijk bijzondere ervaring om op een dergelijk zeilschip te varen.

Ook voor Hein Bartels, opperstuurman tijdens deze reis, was het een bijzondere ervaring. “Zeilen met zeilers. Wellicht een rare opening, maar het was dan ook een uitdaging die in mijn hoofd alle kanten op kon gaan. Voorbereid was ik op betweters, handen die overal aanzitten, eindeloze discussies over weervoorspellingen  vaarplannen, zeilvoering en uitstapjes op de te bezoeken eilanden.

Records breken
Hoe anders pakte het uit. De groep bleek binnen korte tijd een ideale samensmelting van neuzen die dezelfde kant uit stonden. Nu gaat dat op Eendracht doorgaans toch al snel, maar ditmaal werden records gebroken. De jachteigenaren hadden veel respect voor het ‘grote’ en luisterden aandachtig naar de schipper, de kwartiermeesters, de bootslieden en de stuurlieden.

Geen gemopper de eerste dagen, waarbij weinig gezeild werd vanwege de weersomstandigheden. Daarentegen volop genieten van de mogelijkheden die het prachtige La Palma en La Gomera te bieden hadden.

Wind zoeken
Daarna op de motor de wind gaan zoeken… en die kwam! Geen verlangens meer om verder eiland te hoppen, maar, ondanks zeeziekte bij sommigen, doorgaan en genieten van zon en zee. Met veel enthousiasme op elk moment van dag of nacht de zeilvoering aanpassen, ook wanneer hun ‘zeewacht’ erop zat. Immers, samen met de opkomende wacht werkt efficiënter.

Het meest verbaasde het mij dat de jachteigenaren of charteraars op een enkeling na, moeite hadden met het sturen. ‘Helmstokkers’ met het stuurwiel en zij die op hun eigen schip wel een stuurwiel hebben, met de vertragingen die zo’n groot schip heeft. Kompassturen bleek voor veel zeilers ook een onderschatte discipline. De wil om het onder de knie te krijgen bleek echter groot. En de kick overwon.

Saamhorigheid
Ik heb geproefd dat de Zeilen-lezers deze andere manier van zeilen, de saamhorigheid en het regime van een continue bedrijf gekoesterd hebben en velen het volgend jaar weer vooraan staan indien het tijdschrift een dergelijke actie met ‘Stichting Het Zeilend Zeeschip’ gaat opzetten. Ik zal dan zeker weer in de rij staan om mijn bijdrage te kunnen leveren.”

Tags: Last modified: 18 januari 2013
Sluiten