Nieuws

Zeilen met twee boten in 24 uurs race

Volgende week vrijdagavond 26 augustus is het weer zo ver. Dan beginnen duizenden zeilers aan de 47e editie van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. ZEILEN is met twee teams van de partij.

14:01

Donderdag 18 augustus

Hoofdredacteur Cees van Dijk zeilt met de 22-voeter Swieb. De overige redactieleden met een First 31.7. Afgelopen week hadden 660 schepen ingeschreven. Dit keer starten ze enkel op zoetwater, zodat het stroomvoordeel op zee niet direct genoten kan worden. Daarmee zijn de kansen op een goede klassering gelijkwaardiger en wordt de strijd om mijlen des te spannender.

Om zo’n hoog mogelijke score te halen, is het noodzakelijk om snelle koersen te zeilen. Het liefst halve wind en onder spinnaker met de stroming mee om zoveel mogelijk mijlen af te leggen. Deze puzzel houdt de navigators voor, maar ook gedurende de race voortdurend bezig. Ze moeten beslissen over de startlocatie (er zijn vijftien keuzes), wel of niet de zee op, wanneer de sluis door, enzovoort. Aan de bemanningen de taak om de rakken zeilend zo snel mogelijk af te leggen. Een hoogtepunt voor de deelnemers maar zeker ook de belangstellenden is op zaterdag aan het begin van de avond de finish in Medemblik waar alle schepen binnenlopen en op de kades het slotfeest is.

De 24 uurs race wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereeniging van Kustzeilers en is het grootste zeilevenement van Nederland voor kajuitzeilboten.

Last modified: 18 augustus 2011
Sluiten