Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Zeilen in 1,8 miljoen liter zeewater

18:28

Optimist on Tour op het strand. Foto Marinus van SijdenborghOp het strand, naast het zuidelijk havenhoofd in Scheveningen, zeilen en kanoën 30 kinderen. In de kano met zijn drieën, in de Optimist onder begeleiding van instructeurs. De Stopover van de Volvo Ocean Race vormt een ideale gelegenheid om kinderen kennis te laten maken watersport, waaronder natuurlijk zeilen. Landelijk reizend evenement Optimist on Tour, een initiatief van Delta Lloyd en het Watersportverbond, is aanwezig op het strand.

Begeleiding

Optimist on Tour op Volvo Ocean Race Festival Foto Marinus van SijdenborghWe spreken Ilse Köpping, hoofdinstructeur van Optimist on Tour. “In het bassin zit 1,8 miljoen liter zeewater. Er kunnen ongeveer 30 kinderen tegelijkertijd varen in het bassin en we draaien donderdag, vrijdag en zaterdag tot ongeveer 20.00 uur ‘s avonds door. Meestal kunnen de kinderen zelfstandig ‘weg’ met de Optimisten en zelf aan het roer zitten, maar soms waait het wat te hard, zoals vandaag. Dan krijgen ze begeleiding van een van onze instructeurs of van leden van de Delta Lloyd Talent- of Kernploeg. Veiligheid staat bij ons voorop.”

De begeleiding bestaat op donderdag uit Laser Radial-zeilsters Maxime Jonker en Daphne van der Vaart. “Aan het begin van de middag was ook Mandy Mulder nog even aanwezig en de komende dagen komt onder andere PieterJan Postma.”

School volgt wedstrijd

Donderdagmiddag zeilen onder andere kinderen van groep 7 en groep 8 van de basisschool De Toermalijn uit Driehuis, die met 80 kinderen aanwezig is op het Volvo Ocean Race Festival. De school is de enige van buiten Den Haag die deelneemt aan het botenproject van het Volvo Ocean Race Festival. Zo’n twintig bootjes werden er door de schoolklassen gebouwd. De boten werden aangeboden door Feadship en gebouwd met hulp van ROC Mondriaan.
Ouder Alex Hartman is als begeleider mee met de klassen van De Toermalijn. “We volgen de Volvo Ocean Race al vanaf dat de boten in IJmuiden langskwamen. Toen zijn we gaan kijken en sindsdien volgen de kinderen de wedstrijd. Zo wordt onder andere de geschiedenis van de steden waar de vloot langskomt behandeld.”

Hoe kun je je aanmelden?

Optimist on Tour op het strand. Foto Marinus van Sijdenborgh“Kinderen met een zwemdiploma kunnen zich aanmelden via www.optimistontour.nl“, zegt Köpping. “Hier komen overdag vooral schoolklassen, maar na schooltijd komen ook broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes langs. Verder houden we ook altijd wat plaatsen vrij voor kinderen die zich op het strand willen aanmelden bij de balie.” Kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 13 jaar kunnen deelnemen aan de activiteiten.

Theorie

Ter voorbereiding ontvangen de kinderen alvast wat theoriemateriaal en op locatie wordt er van te voren een theorieles gegeven, over hoe de onderdelen heten, waar je moet zitten in de boot en wanneer je aan welke lijn moet trekken. “Zo kunnen ze zo snel mogelijk het water op om te zeilen.” Om enthousiaste zeilers-in-de-dop de kans te geven om verder te gaan met hun nieuwe hobby, wordt er ook na het zeilen contact gehouden. “Naderhand kunnen ze gratis het ‘Otter’ werkboek bestellen en dan worden ze ook lid van de Otterclub.” Ook worden via watersportverenigingen in de buurt mogelijkheden aangeboden om verder te kunnen gaan met zeilen.

Foto’s Marinus van Sijdenborgh

Tags: , Last modified: 19 juni 2015
Sluiten