Actueel, Nieuws

Zaanstreek viert SAIL-feest

06:37

De Zaanstreek grijpt SAIL2015 en het European Year of Industrial Heritage aan om 28 weken lang feest te vieren. Samen met het bedrijfsleven, Stichting Marketing Zaanstreek, gemeente Zaanstad en een aantal andere organisaties wordt het feestjaar ‘Stad aan de Zaan’ gerealiseerd. Door deze organisaties worden van april tot en met oktober 2015 bestaande en nieuwe evenementen georganiseerd voor en door Zaankanters.

Maritieme historie

ZaanstreekDe Zaanstreek heeft een rijk maritiem verleden. In navolging van de vele houtmolens huisvestte de streek ooit Europa’s grootste en belangrijkste scheepswerven. Onder meer de Russische Tsaar Peter de Grote kwam naar Zaandam om het vak te leren. Daar waar de schepen gingen, ging de handel en die bracht samen met de walvisjacht bedrijvigheid en welvaart in de Zaanstreek. Veelal gerelateerd aan de foodindustrie, een sector waarin veel Zaanse bedrijven nog altijd wereldwijd toonaangevend zijn. Molens, pakhuizen en fabrieken verwijzen nog altijd naar het rijke verleden van de Zaanstreek.

Evenementen op en rond de Zaan

De sportieve, culturele en culinaire evenementen van ‘Stad aan de Zaan’ sluiten aan bij het nautische karakter van SAIL2015 en maken veelal gebruik van een van de 110 industriële erfgoedlocaties, die de Zaanstreek rijk is. De rivier de Zaan is daarbij de verbindende factor. Alles speelt zich op of bij het water van de Zaan af. Voor SAIL gerelateerde evenementen is de Zaanse oever van het Noordzeekanaal als feestlocatie benoemd. Het rijke verleden van de streek zal voor even herleven als de barken, schoeners, windjammers en brigantijnen weer op de Zaan varen.

Slag om de Zaan

Zaterdag 18 april gaat ‘Stad aan de Zaan’ officieel van start met de sloepenrace ‘Slag om de Zaan’. De race voert over 16 kilometers Zaan en is live te zien via RTV NH. De Chocoladefabriek in Zaandam, de voormalige Verkade fabriek aan de Zaan, vormt het middelpunt en de finish. Hier is die dag ook een Foodmarkt en kun je voor het eerst De Verhalenbank bezoeken, de reizende bank vol verhalen over de Zaanse maakindustrie.

Ook op andere ‘Stad aan de Zaan’-activiteiten komen alle facetten van het Zaanse verleden en heden samen: scheepvaart, food- en maakindustrie, erfgoed. Onder meer zijn er Zaansafari’s, de nachtelijke vaartochten over de Zaan, festival MidzomerZaan met The Common Linnets als hoofdact, festival Halte Hembrug, de Zaanse Havenfeesten, de SAIL-activiteiten voor Zaanse senioren, festival BouleVaart en de Chocolade Opera. Het volledige programma is te vinden op www.stadaandezaan.nl

 

Foto: www.stadaandezaan.nl

 

Tags: Last modified: 30 januari 2019
Sluiten