Nieuws

WK Cascais update: Uiterst succesvol weekend Nederlanders

Het was een bewogen weekend in het Portugese Cascais, waar inmiddels alle olympische klassen aan hun WK zijn begonnen. De Nederlanders zijn behoorlijk op stoom. Lees de uitgebreide Zeilen update voor uitslagen, reacties en nieuws.

09:59

Diana BogaardsHet was een bewogen weekend in het Portugese Cascais, waar inmiddels alle olympische klassen aan hun WK zijn begonnen. De windcondities varieerden enorm in richting en kracht, wat het soms onvoorspelbaar lastig maakte voor de zeilers. Daarbij zorgde baan vijf op zee voor soms spectaculaire taferelen. De Nederlanders zijn behoorlijk op stoom. Het Yngling-trio Mulder/Bes/Hendriksen is opgeklommen naar een vierde plaats overall, met het gelijke aantal punten als nummer drie. Finn-zeiler Pieter-Jan Postma is slechts een punt verwijderd van de koppositie, die nu in handen is van de Griek Papathanasiou. Op zondag namen de tweevoudige 470-wereldkampioenen De Koning en Berkhout de leiding in het vrouwenklassement over. De broers Coster zijn bij de 470-mannen een puntje van podium verwijderd. Het Tornado-duo Booth en Nieuwenhuis plaatste zich als derde voor de Medal Race van maandag. Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid (BEL) staan nog altijd knap tweede met een punt voorsprong op het oranjeteam.


Diana BogaardsTornado: Booth/Nieuwenuis op medaillekoers
Op zaterdag werden de olympische catamarans na lang wachten pas ‘s avonds naar buiten gestuurd. Ze moesten maar liefst vier rondes varen in variabele omstandigheden. Halverwege werd de race toch afgebroken. Naderhand zat Mitch Booth uit te rekenen dat ze in die laatste twee wedstrijden in ieder geval één keer in de toptien moesten finishen. Dan zaten ze sowieso in de Medal Race. De mannen waren vastberaden om de ‘klus’ nu ook te klaren, wat ze met een tweede en derde plek volledig waarmaakten. Het verschil met de nummers twee, Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid (BEL), bedraagt nu één punt en met de Spaanse klassementsleiders Echavarri/Paz zeven. Dat betekent dat de Nederlanders nog volop meedoen voor de wereldtitel. Maandagmiddag gaat de toptien strijden om de medailles. Deze finale race telt twee keer.


470-mannen: broers Coster onder spi naar winst
Nadat de 47-vrouwen terugkeerden naar de haven, kwamen de mannen in actie op dezelfde baan. De wind trok nog even aan tot 35 knopen. Nadat ze in de eerste race als tweede finishten, lagen ze in de tweede wedstrijd tiende. Totdat ze als enigen de spinnaker durfden te trekken en de voorliggers verslonden. Bondscoach Jaap Zielhuis zei naderhand: “Ik heb van die jongens staan te genieten.” De broers nemen nu een vierde positie in, slechts een puntje verwijderd van het podium. De Australiërs Wilmot/Page gaan aan de leiding.


Diana Bogaards470-vrouwen: De Koning en Berkhout steady naar de top
Na de tricky condities van zaterdag op baan vier, mochten de 470-teams op zondag de elementen op baan vijf trotseren. Dat betekende golven en harde wind, waarin de Nederlanders als de brandweer gingen. De Koning en Berkhout lieten zien dat ze die ruige condities nog altijd beheersen. Na winst in de eerste race, werd Berkhout op het tweede startschot door de boot naast haar geraakt. Berkhout: “Ze wilden overstag en namen daarbij een aanloopje of zo. Ik kreeg in ieder geval de romp tegen mijn hoofd.” De meiden zetten door en kwamen als tweede over de lijn. Berkhout: “Het is een goed begin van het evenement. We hebben vandaag zo weinig mogelijk punten gemorst.” De Koning blikte terug op de eerste twee dagen van hun WK: “Zo shifty hebben we het hier nog niet gehad. Ook niet in de trainingen. Aan de rechterkant van de baan was het niks en links was er dikke beuk.” Lisa Westerhof en Merel Witteveen kenden een wereldstart. Met een straatlengte voorsprong vlogen ze onder spinnaker het voor-de-windse rak in. Het gat werd echter in het tweede kruisrak gedicht door onduidelijkheid over de bovenboei. Westerhof: “Er lag een comitébootje met een rode boei erin, die als boventon werd aangezien. Ineens begonnen er boten halve wind te varen en wij ook. Zo kwamen we weer bij elkaar te liggen. Uiteindelijk schoot de spi uit de boom, waardoor we meters verloren en de Britten ons voorbij gingen.” In de tweede race werd Merel Witteveen eveneens geraakt door de buren, die vervolgens winnend voor hen eindigden. Westerhof: “We hebben een protest ingediend, want ze bleven niet vrij van ons.” De meiden finishten wederom als tweede en staan nu  20ste in een veld van 63 boten. Westerhof hoefde niet lang na te denken over de vraag naar haar doelstelling in Cascais: “De selectie winnen en naar de pré-Olympics in China.”


RS:X mannen: Casper Bouwman krijgt geen redress
RS:X wereldkampioen Casper Bouwman heeft het tot dusver niet makkelijk. Na een naar eigen zeggen ‘frustrerende’ eerste dag, verscheen hij zaterdag goed gemotiveerd aan de start. Op het 5-minuten signaal keek hij nog op het bord op het startschip, waarop I2 stond genoteerd. Dat betekende dat hij twee rondjes moest varen. Vervolgens begon hij aan zijn voorbereiding. Na het startschot lag hij samen met de nummer één ver vooraan. Pas na de finish kreeg hij te horen dat hij één baan had moeten varen. Bouwman: “Naar mijn mening hebben ze dat bord na het 5-minuten signaal veranderd en dat mag niet. Met mij zijn er nog eens drie meegegaan. Zij beweren ook dat ze die I2 hebben gezien, net als mijn coach en zelfs de juryboot steunde me.” Het protest mocht echter niet baten. Bouwman kreeg geen redress en hield dus de DNF: “Wij hadden allemaal getuigen, terwijl de wedstrijdleider dat niet had. Wij kwamen ook veel zekerder over dan hij. Toch hebben ze niet de ballen gehad om er iets aan te doen. Had ik niet verwacht.” Hij liet het er niet bij zitten en kwam zondag terug met een vijfde en tweede plek. Bouwman: “Je moet gewoon niet opgeven, maar het achter je laten en doorgaan.” Hij staat nu twaalfde overall. De Pool Miarczynski staat eerste.


Laser Standard en Radial: Vier Nederlanders in de gold fleet
Vier Laser-zeilers van het Project 2012 haalden de gold fleet. Volgens de coach Mark Littlejohn lopen ze twaalf maanden voor op schema. Gea Jutjens en Marit Bouwmeester staan in de Laser Radial respectievelijk 16de en 28ste. Petra Niemann voert de meiden aan. In de Laser Standard zakte Roelof Bouwmeester van de 23ste naar de 36ste plek. Marc de Haas staat 42ste. ‘s Ochtends in de haven zei Roelof Bouwmeester: “In 2006 had ik een goed WK met een 21ste plaats. Daardoor ging hoopvol het nieuwe jaar in, maar dit seizoen ging tot nu toe slecht. Geen idee waarom. Ik dacht dat ik mentaal sterk was, maar ik begon toch te twijfelen. Daarom ben ik blij dat het hier wel goed gaat. Nu ben ik tevreden, maar over vier dagen moet ik niet nog steeds rond de twintigste plek hangen.”


Finn: Pieter-Jan Postma op medaillekoers
Op zaterdag was Finn-zeiler Pieter-Jan Postma onverslaanbaar. Surfend over de golven kwam hij tweemaal winnend over de lijn. Hij heeft nu drie overwinningen op rij behaald en staat slechts een punt achter de Griekse klassementsleider. Postma: “Ik kom er steeds beter in. De eerste dag moest ik wennen. Ik had vooraf bepaalde verwachtingen geschapen voor dit evenement. Ik dacht dat ik hier wel goed kon varen. Daardoor was ik zenuwachtig en misschien wat te gretig. Vandaag was ik gewoon heel sterk. Het gebeurt met de slagen. Je moet de wind juist inschatten en dat lukte prima.”


Yngling – euforie en frustratie
Op zaterdag ging ongeveer de hele Yngling-vloot plat bij vlagen van ruim 35 knopen. De NED I Hin/Faber/De Jong ging dik aan de leiding en bouwde die alleen maar uit. Totdat ze plat sloegen en niet overeind kwamen. De Jong gedesillusioneerd: “Soms is zeilen leuk en soms niet. Dit was zo een dag. Ik heb zelden zo gebaald.” Doordat het lang duurde voordat de boot weer op orde was, kwamen ze niet op tijd door de finish. De NED III van Mulder/Bes/Hendriksen scheurde ondertussen door, terwijl het grote chaos was in de rest van de vloot. Marije Kampen: “We lagen met de topvijf bij de bovenboei te zwemmen.” Uiteindelijk had alleen de NED III nog een spinnaker staan.  De meiden pakten hun eerste zege. Mandy Mulder: “Maurice zei achteraf dat we voor de zekerheid beter de spi hadden kunnen weghalen.” In de tweede race scoorde dit trio een tweetje na een fotofinish met de Nieuw-Zeelandse Yngling. De NED I van Hin/Faber/De Jong revancheerde zich met een tiende plek en staat nu zestiende overall. De NED II neemt een veertiende positie in. De Britten Ayton/Webb/Wilson liggen op gouden koers.


Op maandag komen de Yngling en Finn weer in actie en varen de Tornado’s en Stars de Medal Race.


 

Last modified: 4 september 2007
Sluiten