Nieuws

Winst voor Nederlander Nico Poons in het RC44-wereldkampioenschap

Team Charisma eindigt bovenaan tijdens de 44Cup in Slovenië

14:03

RC44

Eerder dit jaar voer Zeilen mee met Team Charisma van Nico Poons in het eerste wedstrijdweekend van de 44Cup, nu zijn ze wereldkampioen. “Eindelijk hebben we het WK-weekend gewonnen!” aldus Ivan Peute, voordekker van Charisma.

De acht mannen, waaronder vijf professionele zeilers en drie amateurs, streden in de week van 12 tot 16 oktober in Portorož, Slovenië, om de RC44-wereldtitel. Dit was het vierde wedstrijdweekend van de 44Cup, en tevens het WK van de klasse. De eerdere races vonden plaats in Lanzarote, Cascais en Marstrand. In zowel Cascais als Marstrand won Team Charisma, maar toch was deze WK-beker extra begeerd. Peute: “Deze wereldtitel was iets wat we als team heel graag wilden winnen. In de acht jaar dat Team Charisma actief is in de RC44, zijn we een paar keer heel dichtbij geweest, wat toen erg zuur was. Dus nu waren we extra gebrand om goed te varen.”

Nico Poons is eigenaar en schipper van Charisma. Deze in Monaco-woonachtige Nederlander staat tijdens de wedstrijden aan het roer.

De RC44 is een klasse apart. Aan boord van deze one-design koolstof racemonsters varen ‘s werelds beste zeilers. America’s Cupwinnaars, Olympische medaillewinnaars, én amateurs. Ook in lichte wind kunnen de jachten hard varen: vanaf zes knopen gaan de wedstrijden door.

Niet harder dan negen knopen

Ondanks de voorbereiding op licht weer, ging het niet van een leien dakje bij Charisma. Robin Jacobs is grinder (“de motor”) aan boord van het schip van Poons, en vertelt: “Het was een turbulente week met een moeilijk begin. In de eerste race finishten we als achtste, dus als laatste. Maar we hebben de knop om kunnen zetten en konden zelfs in de moeilijke situaties terugkomen.”

Een idyllisch plaatje, alleen mocht het van de crew op RC44 Charisma een stuk harder waaien.
Ivan Peute in actie.

De hele week waaide het niet harder dan negen knopen. Ondanks dat Charisma dikwijls beter presteert bij zwaar weer, pakte het goed uit. Peute: “We hadden juist hard gewerkt aan onze licht weer performance, wat resulteerde in het winnen van een evenement met extreem licht weer.” Het was fysiek misschien niet het zwaarste evenement, maar mentaal was het erg uitputtend, aldus de professionele zeiler.

De WK-titel betekent nog niet dat ze het seizoen winnen. Begin december strijdt de RC44-vloot nog een laatste keer tegen elkaar in Muscat, Oman.

Meer lezen over de RC44? In Zeilen 6 schreven wij een uitgebreide reportage over de klasse.

Beeld: (c) Martinezstudio.es / 44Cup

Tags: Last modified: 19 oktober 2022
Sluiten