Nieuws

Sensationeel RC44-seizoen afgetrapt op Lanzarote

Een man overboord, ingedeukte rompen en verloren boegen maken het eerste weekend van de 44Cup onvergetelijk

23:02

(c) Nico Martinez

Grootse namen binnen de zeilwereld verzamelden zich op Lanzarote in het weekend van tien tot dertien februari. De 44Cup 2022 – een raceklasse waarin amateurs en professionals samen in een team varen – ging van start met tien RC44’s en 80 ijverige bemanningsleden. 

Deze one-design jachten zijn volledig van koolstofvezel en wegen zo’n 3500 kilogram, waarvan 2200 het gewicht van de kiel behelst. Ze staan bekend om ook in lichte wind hard te kunnen zeilen; de wedstrijden gingen door als er minstens zes knopen wind stond. 

Team Aqua tijdens een downwind met Britse eigenaar Chris Bake aan het roer en Cameron Appleton als tacticus. Foto: (c) Noah Moeys
Team Aleph en Team Artemis in een nek-aan-nek race. Foto: (c) Noah Moeys

Van windstil naar twintig knopen

Helaas was dit op de eerste racedag niet het geval. Door de uitblijvende wind wachtten de internationale bemanningsleden uur na uur op nieuwe informatie van de wedstrijdleiding. Pas op de vrijdag was het raak; er werden drie races gevaren waar Team Ceeref als koploper uitkwam. Nederlander Dirk de Ridder, winnaar van de America’s Cup en The Ocean Race, is grootzeiltrimmer in Team Ceeref.

Op zaterdag trok de wind aan tot twintig knopen en werden er vier slopende races gevaren van zo’n driekwartier per stuk. “In de RC44 wordt ieder foutje direct afgestraft,” vertelt Giles Scott, tweevoudig olympisch medaillewinnaar, “Alle tien de boten komen tegelijkertijd aan bij de bovenboei en je moet vechten om je plek te behouden.”

Vier races achter elkaar maakten de zaterdag een zware dag. Video: 44Cup.

Bij het naderen van de bovenboei tijdens de eerste race op zaterdag, lag Team Charisma met eigenaar Nico Poons voorop. Echter, door grote golven en een snelle overstag viel tacticus Vasco Vascotto van het achterdek. Secondenlang wist hij zich vast te houden aan de bakstag, totdat zijn team opmerkte wat er gaande was en hem binnenboord wist te hijsen. De eerste plek was helaas ingepikt.

Op deze video hoor je het commentaar van coach Morgan Reeser terwijl Vascotto achter de boot hangt.

“Vasco’s in the water. Does anyone see?!” Beeld: (c) Morgan Reeser.

Zo fanatiek als maar kan

In de race daarop botste het nieuwste team, La Pericolosa, tegen de Franse Aleph. Bij La Pericolosa viel de demontabele boeg eraf en Aleph had een fikse deuk in de zijkant. Ook Charisma verloor haar boeg, vermoedelijk door de fikse golfslag tijdens het downwind rak. 

De missende boeg. Beeld: (c) Noah Moeys

Ondanks dat de boot lek was, kon Aleph de dag erop weer meeracen. RC44’s passen in een container van veertig voet doordat ook de scoop (de achterste vier voet) gedemonteerd kan worden. Ze zetten in de avond een nieuwe achterkant erop en voeren de volgende dag weer uit. Charisma en La Pericolosa vonden allebei hun boegen weer terug.

Het Sloveense Team Ceeref had het gehele weekend het beste gepresteerd. “Het was een prima weekend,” aldus De Ridder. “De tweede dag was voor ons super, en met die voorsprong konden we de Russen (Team Nika) na hun succesvolle zondag voorblijven in de ranking.” In mei zal het volgende wedstrijdweekend worden gehouden in Cascais, Portugal.

Beeld: (c) Nico Martinez / 44Cup en Noah Moeys

Tags: Last modified: 16 februari 2022
Sluiten