Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Windsurfer Dorian wint Conny van Rietschoten Trofee 2012

08:57

In de Sociëteit van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas in Rotterdam vond woensdagavond de uitreiking plaats van de 31e Conny van Rietschoten Trofee. Winnaar werd de olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe.

links winnaar Jeroen de Groot, naast Cees van Dijk, zijn bemanning en helemaal rechts bestuurslid 16m2 klasse

In de Sociëteit van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas in Rotterdam vond woensdagavond de uitreiking plaats van de 31e Conny van Rietschoten Trofee. Winnaar werd de olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe.

De Trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan één of meer personen, die  al dan niet gezamenlijk een opmerkelijke prestatie hebben geleverd in de zeilsport. Voor de zeilprijs waren in vier categorien kandidaten genomineerd.

Bij het jeugdzeilen/surfen werd Maxime Jonker winnaar. Bij het zeezeilen Erik van Vuuren en in de categorie wedstrijdzeilen nationale klassen, de meervoudig Nederlands kampioen Pampus, Jeroen de Groot met bemanning Abele de Jong.

In de categorie internationaal-en olympisch zeilen wist Dorian van Rijsselberghe het Sonarteam te verslaan dat tijdens de paralympische spelen goud wist te winnen. Daarnaast werd hij dus overall winnaar.

De keuze voor Dorian verklaarde de jury als volgt: “De manier waarop hij superieur heeft gesurft tijdens de Spelen is weergaloos. Dorian heeft een opmerkelijke route gezocht en gevonden richting Olympisch goud. Hij heeft in de aanloop naar de Spelen een team om zich heen gevormd met misschien wel zijn grootste concurrenten. Dorian, vlaggendrager in Londen voor de Nederlandse Olympische ploeg, is voor de jeugd een inspiratiebron en rolmodel. Ook de manier waarop hij zich direct na de Spelen in het kitesurfen heeft gestort getuigt van zijn honger en passie.”

 

 

Ook de ‘De Maas Trofee’ werd weer uitgereikt. Deze is bestemd voor iemand die zich voor de zeilsport bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. Het bestuur van de Stichting Zeiltrophy bepaalt jaarlijks of, en zo ja aan wie, de ‘De Maas Trofee’ wordt uitgereikt. De winnaar voor 2012 is Irene Wentink en wel op basis van de volgende motivatie: ‘Irene is Nationaal Judge, maar heeft in het kader van haar opleiding tot International Judge ook de nodige internationale ervaring. Als medeoprichtster van Sailability Nederland zet zij zich al jaren in om het zeilen voor mensen met een beperking over de hele wereld te ontwikkelen en te organiseren. Zij verricht baanbrekend werk als voorvechter van het aangepast zeilen en is het levende bewijs dat een beperking je er niet van hoeft te weerhouden om te bereiken wat je wilt. Ze is hiermee een voorbeeld voor anderen in de zeilsport. Het bestuur is unaniem van mening dat de Maas trofee moet gaan naar Irene Wentink. Zij krijgt deze onderscheiding voor haar verdiensten in de wedstrijdzeilsport in het algemeen en het aangepast zeilen in het bijzonder.’

 

De ‘Conny van Rietschoten Trofee’ is sinds 31 jaar de belangrijkste zeilprijs van Nederland. Hij is vernoemd naar een van de grote zeilers die ons land heeft voortgebracht, Conny van Rietschoten, in 1977/1978 en 1981/1982 winnaar van de Whitbread (de huidige ‘Volvo Ocean Race’), een zware zeilrace rond de wereld.

Tekst: Eric van Staten

Foto’s Yvonne Ransijn/ FotoBank NH

 

Tags: Last modified: 25 oktober 2012
Sluiten