Actueel, Nieuws

Windstiltes in CAM race

17:50

Geluk met 2 knopen wind.
aIMG_6785

Vlak na de start.

Batfish, de J/133 van Bart Desaunois heeft de eerste plaats geclaimd in de Colin Archer Memorial Race 2016. De tweekoppige bemanning van Batfish legde de korte baan (390 mijl) af in ruim 46 uur.

De wedstrijd startte zaterdag 16 juli om 19.00 uur ‘s avonds vanuit Lauwersoog. Verspreid over vijf verschillende wedstrijdklassen (IRC, ORC1, 2, 3 en ORC Dualhanded) en vier verschillende vrije klassen startten 69 deelnemers de wedstrijd. Alle boten haalden de finish. Etap 28i Akka van Bart Verburg kwam als laatste binnen op woensdagochtend.

Geluk met 2 knopen wind.

Geluk met 2 knopen wind.

Route

Het grootste gedeelte van het wedstrijdtraject is rechtlijnig. Vanuit de haven van Lauwersoog varen de deelnemers via de geulen over het Zoutkamperlaag en door het Westgat tussen Ameland en Schiermonnikoog naar buiten. Voorbij de verkennerton en de scheepvaartroute kan het gros van de deelnemers in een rechte streep richting Larvik. De wedstrijdklassen varen via de nieuwe route, waarbij platforms Arne en Harald aan stuurboord gelaten dienen te worden. Op deze manier komen de gemeten klassen en de vrije klassen ongeveer tegelijkertijd aan in Stavern bij Larvik in Noorwegen.

Aanloop bij Stavern.

Aanloop bij Stavern.

Tactische dilemma’s

Het grootste dilemma zit hem in de stroming in het Skagerrak. Voor de deelnemers staat die aan de Noorse kust doorgaans tegen (in de ‘buitenbocht’ van het Skagerrak) en min of meer mee aan de Deense kant, waardoor het soms loont om meer mijlen te varen maar dicht bij de Deense kust te blijven tot het laatste moment. Dit jaar waren de omstandigheden aan de Noorse kant extra ongunstig door diverse windstiltes. Sommige deelnemers hadden de finish reeds in zicht, maar lagen volledig windloos stil.

Tweejaarlijks

De Colin Archer Memorial Race wordt eens per twee jaar gevaren en dient voor veel mensen als aanbrengrace voor een langer verblijf aan de Noorse kust of op de Oostzee.

Je leest meer over de Colin Archer Memorial Race in het septembernummer van Zeilen. Kijk voor meer informatie op www.camr.nl

 

Foto’s Marinus van Sijdenborgh

Tags: Last modified: 22 juli 2016
Sluiten