Nieuws

Onderzoeksraad voor Veiligheid waarschuwt voor valschermsignaal

De Onderzoeksraad voor Veiligheid raadt aan om de Red Rocket Parachute Flare L-35 van het merk Pirolec van batch 0525/2021 – 113 te vervangen

11:16

De Onderzoeksraad voor Veiligheid waarschuwt voor het gebruik van een specifiek stuk noodvuurwerk dat rond de jaarwisseling een Nederlandse zeiler het leven kostte. Het betreft een valschermsignaal Red Rocket Parachute Flare L-35 van het merk Pirolec, van batch 0525/2021 – 113. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) raadt aan om signalen uit de genoemde batch niet te gebruiken en zo snel mogelijk te vervangen.

Waarschuwing uit voorzorg

“De waarschuwing komt voort uit het verkennend onderzoek van de OVV naar het ongeval op 1 januari 2023 op een schip op de Stille Oceaan,” schrijft de OVV. “De lichtkogel werd conform de instructie afgestoken, maar explodeerde direct.” De Onderzoeksraad startte direct verkennend onderzoek. “Het is nog onduidelijk waardoor de flare direct explodeerde. Het risico bestaat dat het niet een eenmalig incident betreft. Daarom geeft de Raad uit voorzorg een waarschuwing.”

De volledige waarschuwing van de OVV lees je hier (pdf).

In Spanje en Canarische Eilanden verkocht

Volgens de Spaanse fabrikant LECEA is het in augustus 2021 gefabriceerde signaal alleen in Spanje verkocht. Daar is het een terugroepactie gestart. Omdat de Canarische Eilanden ook onder Spaans grondgebied vallen, is de kans groot dat vertrekkers en/of deelnemers van de ARC dergelijke signalen aan boord hebben. (Update 30 januari: De ARC-organisatie heeft laten weten dat Rolnautic, de watersportzaak in de haven van Las Palmas, waar de ARC-vloot verzamelt voorafgaand aan de oversteek, geen Pirolec-noodvuurwerk verkoopt.)

 

 

Tags: Last modified: 30 januari 2023
Sluiten