Nieuws

Nederlandse zeezeiler overlijdt door ‘nieuwjaars-flare’

Het schip vervolgt de reis op de Grote Oceaan met de vlag halfstok

11:56

oceaan

Een bemanningslid van het Nederlandse zeilschip Bontekoning is op 1 januari 2023 op de Grote Oceaan tragisch om het leven gekomen. Het schip voer op volle zee toen de 23-jarige Willem Kerstjens uit Delft net na middernacht als alternatief voor vuurwerk een zogenaamde flare afvuurde.

Willem Kerstjens, het bemmaningslid dat op de Stille Oceaan om het leven is gekomen
Willem Kerstjens. Foto: facebook Willem Kerstjens
Bontekoning
Bontekoning tijdens het vertrek van de ARC 2021. Foto: Ben Rutte
Bontekoning
Bontekoning. Foto: Tim van Daal / MarineTraffic.com

Noodsituatie

Flares zijn bedoeld om in noodsituaties de aandacht van andere schepen te trekken. Wat een leuk alternatief voor vuurwerk – om midden op de oceaan het nieuwe jaar in te luiden – moest zijn, ging tijdens het afsteken vreselijk mis: de flare ontplofte in de hand van Willem.

Contact noodarts

De opvarenden hebben geprobeerd hem te reanimeren en via de satelliettelefoon werd contact gelegd met een noodarts, maar dat mocht helaas niet meer baten. “Dat wij in ons bijzijn een zeilmaatje, een vriend hebben zien heengaan, doet ons ontzettend veel verdriet”, laten de opvarenden René, Karin en Hugo in hun persoonlijke overlijdensbericht over Willem weten.

Nabestaanden

De gezinsleden van Willem berichten het volgende in het NRC Handelsblad: “Op de zeilreis van zijn leven heeft het noodlot toegeslagen. Wij zijn verbijsterd en oneindig verdrietig door het verlies van onze lieve, vrolijke, energieke zoon, broertje en vriend Willem. Blij met al wat hem overkwam haalde hij alles uit zijn te korte leven”.

Grote oversteek

De vier Nederlandse vrienden waren bezig met een grote oversteek vanuit Panama richting Tahiti, een eiland in Frans-Polynesië: in totaal zo´n 4000 mijl. Al zeilend doet een schip daar drie tot vijf weken over. “Mede door Willems blije energie, precisie en intelligente grapjes hebben wij elke dag het meeste uit ons samenzijn en het schip gehaald. En van begin tot einde genoten van de magie van deze droomreis, die is geëindigd in een nachtmerrie”, vervolgt het drietal.

Positie van het schip op 25 december waarop een bemanningslid om het leven is gekomen op Stille Oceaan
Positie van Bontekoning op 25 december 2022. Foto: vesselfinder.com

Noodgedwongen doorvaren

Het ongeval is midden op de Grote Oceaan gebeurd, waar precies en hoeveel dagen ze al onderweg waren is nog niet exact bekend. Vanwege wind en stroming kon het zeilschip, anders dan we eerder berichtten, niet naar de dichtstbijzijnde haven terugvaren. Noodgedwongen hebben de opvarenden hun koers naar Frans-Polynesië behouden. Vanaf het incident kan het nog weken duren voor ze daar aankomen.

Vlag halfstok

“De boot is een stuk kleiner en de oceaan een stuk groter geworden, sinds Willem niet meer in ons midden is. Wij varen verder met de vlag halfstok”, berichtten de opvarenden via satelliettelefoon vanaf de Grote Oceaan. Medio januari verwachten René, Karin en Hugo voor het eerst land te bereiken.

Thuisreis

Bij het passeren van een tanker, met een koelcel aan boord, hebben de zeilers het stoffelijk overschot overgedragen. Naar verwachting arriveert deze tanker op 18 januari in Australië, waarna de thuisreis van Willem kan beginnen en hij te rusten kan worden gelegd. “Willem is veilig en beschermd bezig met zijn laatste reis naar huis. Wij weten nog niet wanneer hij weer bij ons is. Hoe en wanneer wij afscheid nemen hangt hiermee samen”, berichtten de nabestaanden vanuit Bilthoven.

Over Willem

Willem Gerard Kerstjens uit Bussum studeerde Molecular Science & Technology aan de TU Delft. Sinds 2016 was hij zeilinstructeur bij Zeilschool Allemansend in Elahuizen te Delft. Op het moment van overlijden zat hij middenin zijn droomreis. Willem is 23 jaar geworden.

het bemmaningslid dat op de stille oceaan om het leven is gekomen werkte bij zeilschool allemandsend
Zeilschool Allemansend. Foto: website allemansend (anonieme zeilers)

Onderzoek

De Landelijke Eenheid van de politie onderzoekt het incident. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is ook geïnformeerd, maar of die ook onderzoek gaat doen is niet bekend. Op nadrukkelijk advies van diverse autoriteiten kiest de familie ervoor om momenteel geen verdere gegevens te verstrekken.

Update: waarschuwing voor het betreffende stuk noodvuurwerk.

Omslagfoto (ter illustratie): pexels.com
Tekst: Greetje Tops

Tags: Last modified: 20 januari 2023
Sluiten