Nieuws

VROM begint niets tegen gebruik van koperhoudende antifouling

De laatste week is de onduidelijkheid over koperhoudende antifouling alleen maar toegenomen. Mag het wel of mag het niet? Na anderhalve week radiostilte heeft het ministerie van VROM vanochtend een tipje van de sluier opgelicht. Het verbod blijft van kracht, maar de handhavingsacties worden voor drie maanden opgeschort...

15:53

De laatste week is de onduidelijkheid over koperhoudende antifouling alleen maar toegenomen (zie ook onze eerdere berichtgeving). Mag het wel of mag het niet? Na anderhalve week radiostilte heeft het ministerie van VROM vanochtend een tipje van de sluier opgelicht. Het verbod blijft van kracht, maar de handhavingsacties worden voor drie maanden opgeschort. Dat betekent eigenlijk dat koperhoudende antifouling niet verkocht of gebruikt mag worden, maar als het toch gebeurt, kan het ministerie van VROM er niet tegen optreden.


Volgens Babette Gräber van het ministerie kan VROM is er formeel namelijk nog sprake van een verbod. Gräber: “Het Besluit is niet op inhoudelijke gronden vernietigd, maar op juridische. Dat betekent dat het verbod nog steeds staat en dat de schadelijke effecten nog overeind staan. Toch kunnen wij niets beginnen als particulieren het gebruiken of als het in de winkel staat. Wij adviseren mensen met klem om zoveel mogelijk alternatieven voor deze milieuonvriendelijke antifouling te gebruiken.”


Binnen drie maanden zal het College Toelating Bestrijdingsmiddelen met een nieuw Besluit moeten komen over het gebruik van koperhoudende antifouling voor particulieren. Het ministerie verwacht dat het CTB de antifouling alsnog zal verbieden. Verffabrikant International zet daarbij vraagtekens. Geert Geelkerken van International: “Op grond van wettelijke besluiten kan dat inderdaad, maar een technische reden ontbreekt. Ik verwacht dan ook dat het voor het CTB moeilijk wordt om een nieuw verbod goed te onderbouwen. Europa onderzoekt momenteel of Nederland niet te ver gaat. Daarover is binnen een paar maanden duidelijkheid.”


International probeert zo snel mogelijk koperhoudende antifouling weer in de winkel te krijgen. Geelkerken: “We hebben nog producten die een toelatingsnummer van het CTB hebben en nu weer verkocht mogen worden. Waarschijnlijk distribueren we die naar winkels rondom zout water. Voor zoet water zijn er inmiddels voldoende alternatieven. Nu even snel honderden liters produceren heeft niet veel zin. We wachten eerst het besluit van het CTB af. Vorig jaar hebben we ook hals over kop alles uit de schappen moeten halen, omdat het ministerie de verkoop niet meer gedoogde. We zullen het nu moeten doen met de voorraad die we hebben.”

Last modified: 7 september 2006
Sluiten