Nieuws

Vrachtzeilschip Gallant zinkt bij de Bahama’s, twee slachtoffers

Het schip was onderweg van Colombia naar Europa en vervoerde vracht voor Fairtransport

15:56

gallant zinkt

Het zeilschip Gallant van de Blue Schooner Company is op 21 mei ten zuiden van de Bahama’s bij het eiland Inagua gezonken. Zes van de acht opvarenden konden gered worden door de Amerikaanse kustwacht. Twee vrouwen (31, 28), beiden professionele zeilers, zijn vermist en waarschijnlijk overleden. 

Oorzaak onduidelijk

Het schip Gallant vertrok op 10 mei voor het Nederlandse Fairtransport met een lading koffie, cacoa en rietsuiker van Colombia naar Europa. 21 mei wordt ze overvallen door snel veranderend weer en kapseist de boot. Over de plotselinge verandering van het weer is nog weinig bekend. In een statement van de Blue Schooner Company staat: “De omstandigheden van het incident zijn, op basis van de kennis die we hebben, qua meteorologie buitengewoon. We willen daarom extra expertise inschakelen van buitenaf om het te onderzoeken.”

Lees ook: Een video van de kustwacht bij de reddingsactie

Er is een grootschalige zoek- en reddingsoperatie opgezet die tot 23 mei duurde, maar de twee vermisten werden niet gevonden. De Amerikaanse kustwacht ontving het eerste distress-signaal op dinsdagochtend 21 mei via een personal locator beacon. Twee uur later konden zes van de opvarenden uit een reddingsvlot gered worden met een helikopter. De Gallant zonk anderhalf uur eerder al twee kilometer naar beneden.

Nederlands staartje

De Blue Schooner Company, onder leiding van de Franse Guillaume Roche en Jeff Lebleu, gebruikte het schip sinds 2017 om vrachtladingen mee te vervoeren over zee. De schoener was 35 meter lang en in 1916 gebouwd in Nederland. Fairtransport regelde de vracht voor de tocht en wil verder niet reageren op vragen door de nog lopende onderzoeken naar de omstandigheden en de verzekeringskwestie. Over de gevolgen voor Fairtransport zelf willen ze aan de telefoon ook niks kwijt.

Lees ook: Fairtransport lanceert tweede zeilend vrachtschip Nordlys

Foto: Blue Schooner Company

Last modified: 6 juni 2024
Sluiten