Actueel, Nieuws, The Ocean Race, Zeilen nieuws

VOR: vlucht van de Zuid-Chinese Zee

18:58

De Zuid-Chinese Zee blijkt een zware dobber voor de zes deelnemers van de Volvo Ocean Race. De etappe werd in tweeën geknipt vanwege de slechte omstandigheden. Nu de wind is geluwd blijft er een klotsbak over.

De Zuid-Chinese Zee blijkt een zware dobber voor de zes deelnemers van de Volvo Ocean Race. De etappe werd in tweeën geknipt vanwege de slechte omstandigheden. Nu de wind is geluwd blijft er een klotsbak over.

De vloot zeilt nu richting Straat Luzon, ten noorden van de Filippijnen. Chris Nicholson’s team Camper gaat aan de leiding. Franck Cammas’ Groupama 4 volgt op minder dan tien mijl afstand. Team Sanya is de afgelopen twaalf uur twee plaatsen gestegen in de ranglijst naar de derde plaats. Ken Read aan boord van Puma’s Mar Mostro verging het vanaf de start van de etappe minder goed en sluit de rij.

Om windloze omstandigheden te vermijden, overweegt team Puma zelfs om Straat Luzon in het geheel over te slaan en Taiwan te ronden. Mediaman Armory Ross “Het probleem is dat we gewoon nog niet weten welke kant we op willen. De weersystemen en verwachtingen veranderen snel. Het lijkt erop dat, als we eenmaal in Luzon Strait zijn, het wateroppervlak een spiegel zal zijn.” Een omweg van 400 mijl lijkt daardoor minder vreemd. “Toch voelt het heel raar om noordelijk te varen als je uiteindelijk naar het zuiden moet”, besluit Ross.

Voormalig slagveld
Straat Luzon in de Zuid-Chinese Zee is de plek waar in de vorige editie chaos ontstond in zware weersomstandigheden. Met uitzondering van Bouwe Bekking (Telefónica Blue) en Magnus Olsson (Ericsson 3) werden alle deelnemers gedwongen de race te onderbreken. Om een herhaling van het toenmalige slagveld te voorkomen besloot de wedstrijdorganisatie de vierde etappe in twee delen op te splitsen.

Het eerste deel bestond uit een baanwedstrijd van ongeveer 43 mijl voor de kust van Sanya. Voor die race zijn geen punten uitgedeeld. De volgorde van binnenkomst bepaalde het tijdstip van herstart voor de eigenlijke etappe naar Auckland, Nieuw-Zeeland.

Achterstand
Mar Mostro leidde het eerste gedeelte van de race, maar kwam daarbij in een luwte terecht. De overige teams konden daardoor rustig afkijken hoe het niet moest en zeilden Puma voorbij. Ken Read’s Mar Mostro kwam als laatste binnen en mocht de tweede etappe bijna veertig minuten later starten dan winnaar Telefónica. (MvS)

Foto’s: Andres Soriano/Team Sanya/Volvo Ocean Race/Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing

 

Tags: , Last modified: 22 januari 2019
Sluiten