Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

VOR past in levensfase Carolijn Brouwer

08:14

T

Carolijn Brouwer zal op de vrouwenboot van Team SCA deelnemen aan de volgende editie van de Volvo Ocean Race. Ze behoort tot de eerste vijf geselecteerde zeilsters. Carolijn, moeder van de tweejarige Kyle, ziet haar deelname als een uitdaging die goed past in de fase waarin zij nu in haar leven zit.

Carolijn is vooralsnog de enige Nederlandse zeilster die van deelname aan de Volvo Ocean Race verzekerd is. Twee weken geleden heeft ze met Team SCA een overeenkomst getekend voor een periode tot juli 2015. “Ik ga dus inderdaad de Volvo Ocean Race varen. Er zijn nu dus vijf meiden aangesteld, omdat we dan met elkaar kunnen groeien. Zo is er een ‘core crew’, waarvan we weten dat we daarmee verder gaan. Er zullen er steeds een paar bij komen.”

ROL
Wat haar rol aan boord wordt, weet ze nog niet. “Als ik kijk naar mijn kwaliteiten en toegevoegde waarde voor het team, denk ik dat die bij het grootzeil en achter het roer liggen. Daar richt ik mij op. Er wordt dus wel richting gegeven aan de positie waar je komt te staan. Er wordt alleen geen beslissing over genomen.”

FAMILIE

“Dit project staat een aantal maanden op poten, waarbij alle betrokken mensen een soort familie voor je zijn geworden. Het zijn twee jaar van je leven die je volledig aan dit project geeft. Dat moet je doen met mensen, waarvan je voelt dat het je vrienden zijn. Dat gevoel had ik van het begin af aan heel sterk bij deze groep. Het olympische circuit is ook altijd zo geweest, maar de huidige generatie is duidelijk jonger. Hier ligt de gemiddelde leeftijd hoger. Andere meiden in de ploeg en mensen uit het walteam, hebben ook allemaal jonge kinderen.”

OLYMPISCHE SPELEN

Naast het olympische aspect is de Volvo Ocean Race naar eigen zeggen nooit uit haar hoofd verdwenen. “De Spelen heb ik drie keer gedaan en drie keer ben ik zonder medaille teruggekomen. Dan moet je reëel zijn. Deze nieuwe uitdaging in een groot team, wat ik erg leuk vind, heeft een enorme aantrekkingskracht. Dat heeft me deze kant op getrokken en dat we nu als enige al bezig zijn. We hebben nog een periode van anderhalf jaar naar de start. Daarin ligt onze grootste kans om een goed resultaat neer te zetten. Ik ga niet meedoen om de vloot af te sluiten. Dat hebben we de vorige keer genoeg gedaan. Ik ga omdat het een wedstrijd is en ik die, net als altijd, wil winnen.”

MOEDERSCHAP

Het grootste verschil met twaalf jaar geleden, toen ze haar eerste Volvo Ocean Race zeilde, is misschien wel dat Brouwer inmiddels moeder is van de tweejarige Kyle. Natuurlijk speelde het moederschap een rol in haar overweging om wel of niet de wereld rond te zeilen: “Je hebt natuurlijk meer verantwoordelijkheid. Als de Race straks afgelopen is, is Kyle 4 en moet hij naar school. Wat dat betreft komt het nu goed uit.”

Tags: Last modified: 2 mei 2013
Sluiten