Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Volvo Ocean Race: op een kluitje

17:16

De deelnemers aan de Volvo Ocean Race blijven dicht bij elkaar. Franck Cammas heeft zijn favoriete plek weer ingenomen ten koste van Telefónica. Azzam van Ian Walker loopt de achterstand in. De deelnemers aan de Volvo Ocean Race blijven dicht bij elkaar. Franck Cammas heeft zijn favoriete plek weer ingenomen ten koste van Telefónica. Azzam van Ian Walker loopt de achterstand in.

Sinds afgelopen zondag, de start van de vijfde etappe, zeilde team Telefónica van schipper Iker Martinez bijna non-stop vooraan. Woensdagochtend vroeg besloot Martinez tot een koerswijziging zuidwaarts om zich vervolgens bij Chris Nicholson’s Camper te voegen. Door deze actie zakte Martinez van de eerste naar de vierde positie. Martinez en Nicholson varen nu tien mijl zuidelijk van Groupama, Puma’s Mar Mostro en Sanya.

Spaanders
Na een paar dagen van zware weersomstandigheden bevindt de vloot zich nu in een hogedrukgebied, waarin de bont en blauw geslagen bemanning kan bijtanken. Aan boord van Mar Mostro werd een ontwrichte schouder en een geval van zeeziekte gemeld. Team Sanya voert reparaties uit aan het communicatiesysteem en de watermaker.

Azzam
Ondertussen helpt het lagedrukgebied rondom het Noordereiland van Nieuw-Zeeland achterblijver Ian Walker stevig op weg. Op 305 mijl van de vloot jaagt Azzam met 16 knopen snelheid haar tegenstanders na. Enkele uren na de start scheurde een van de schotten uit het vooronder van Azzam. Het schot diende ter ondersteuning van de J4, de kleinste fok – voor zware omstandigheden. Walker keerde terug naar Auckland voor reparaties. De storm met meer dan 60 knopen wind die de rest van de vloot voor zijn kiezen kreeg hield Team Abu Dhabi Ocean Racing een paar uur extra aan de wal.

Hel
De vloot wacht nu op een mogelijkheid om te ontsnappen aan het hogedrukgebied. Volgens Groupama-navigator Jean-Luc Nélias zijn er twee mogelijkheden “Een is gemakkelijk, maar langzamer. De andere optie is sneller, maar dat wordt een helse tocht. Als we voor die laatste kiezen liften we helemaal tot Kaap Hoorn mee met een lagedrukgebied. Dat betekent ook dat we een gigantische uitdaging tegemoet gaan, met een onstabiele, koude wind en ruwe zee.”

IJsgrens
Voor de veiligheid dienen de deelnemers buiten een door de organisatie ingestelde ijszone te blijven. Het meest noordwestelijke punt daarvan ligt op ongeveer 46 graden zuiderbreedte, ter hoogte van het zuidelijkste punt van Nieuw-Zeeland. (MvS)

Foto’s: Amory Ross/Puma Ocean Racing/Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 21 maart 2012
Sluiten