Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Volvo Ocean Race – Groupama breekt mast

10:29

Groupama breekt mast. Woensdagmiddag eind van de middag is de mast gebroken van Groupama 4. Schipper Franck Cammas en de zijnen hadden nog 677 mijl te gaan naar de finish. Telefónica en Puma’s Mar Mostro blijven over. Er zijn geen gewonden gevallen bij het incident.Woensdagmiddag eind van de middag is de mast gebroken van Groupama 4. Schipper Franck Cammas en de zijnen hadden nog 677 mijl te gaan naar de finish. Telefónica en Puma’s Mar Mostro blijven over. Er zijn geen gewonden gevallen bij het incident.

Cammas lag op het moment van ongeluk 60 mijl zuidelijk van de havenstad Punta del Este, Uruguay. De mast brak vlak boven de eerste zaling, op tien meter boven dek. Mar Mostro lag 2,2 mijl achter.

Twee vechten om een been
Telefónica van Iker Martinez heeft op het moment van schrijven nog een achterstand van iets meer dan 50 mijl op Mar Mostro. Cammas en schipper van Mar Mostro Ken Read voeren sinds halverwege de Grote Oceaan met elkaar op. De laatste drie dagen waren een kat en muis-spel, waarbij iedere meter en ieder seconde telde.

Martinez heeft besloten om meer dan honderd mijl uit de kust te blijven. Read en de zijnen blijven in de onrustige wateren dicht onder de kust.

Derde plaats
Cammas heeft twaalf uur na de mastbreuk besloten om de etappe uit te zeilen “We proberen Itajaí te bereiken onder noodtuig. We kunnen met de derde plaats nog twintig punten verdienen en daar gaan we voor”, zei Cammas over de radio.

Zorgen
Enige uren na de ontmasting van Groupama 4 liet topman van de Volvo Ocean Race Knut Frostad een persbericht uitgaan waarin hij zijn zorgen uit om de vele schades in deze editie van de race. “We kunnen nog geen conclusies trekken over de oorzaken van deze schades. Het is niet ongebruikelijk dat er in de Volvo Ocean Race schade voorkomt, maar wat we tijdens deze etappe en in deze gehele editie hebben gezien is grootschaliger dan vroeger. We weten nog niet hoe de huidige schades zijn ontstaan, maar we zullen het meenemen in de beslissing welke regels en technologie we voor de volgende race kunnen gebruiken.”

Frostad hoopt voor het eind van de race een uitspraak te kunnen doen over de aangepaste regelgeving. “Nu is de veiligheid van de teams het belangrijkst.” Hij benadrukt ook dat er alles aan wordt gedaan de overige drie teams weer terug in de race te krijgen. (MvS)

Fotografie Yann Riou/Volvo Ocean Race


Tags: , , Last modified: 5 april 2012
Sluiten