Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws, Zeilen TV

VOR – CAMPER ontsnapt aan walvis

16:23

CAMPER-stuurman en voormalig schipper van Team Delta Lloyd, Roberto ‘Chuny’ Bermudez de Castro, wist gisteren ternauwernood een aanvaring met een walvis te voorkomen. 


CAMPER-stuurman en voormalig schipper van Team Delta Lloyd, Roberto ‘Chuny’ Bermudez de Castro, wist gisteren ternauwernood een aanvaring met een walvis te voorkomen. Het dier verscheen vlak voor de boeg, waarop Bermudez de Castro razendsnel oploefde. Het incident gebeurde op de Atlantische Oceaan tijdens de zevende etappe van de Volvo Ocean Race op weg naar Lissabon. Op dat moment had CAMPER een snelheid van 20 knopen.

“In een reflex wist hij op het nippertje een aanvaring te voorkomen, die gelijk had gestaan aan de botsing tussen een goederentrein en een vrachtwagen”, schreef mediaman Hamish Hooper. “Nico (schipper Chris Nicholson red.) stak zijn hoofd uit het luik en zag hoe Chuny keek alsof hij net zijn leven in een flits voorbij had zien komen. Het had serieus slecht met ons en de vis afgelopen.”

Het is niet de eerste keer dat Bermudez de Castro in deze situatie terechtkwam. Met Team Delta Lloyd was het in de vorige Volvo Ocean Race wel raak. Toen klapte de Nederlandse VO70 in de tweede etappe van Kaapstad naar het Indiase Cochin tijdens een zeilwissel op een walvis. Ondanks de impact kon de bemanning ongeschonden de wedstrijd vervolgen.

Spanning in klassement

De vloot is momenteel op weg van Miami naar Lissabon/Portugal, waarmee de Volvo Ocean race terugkeert naar Europa. Abu Dhabi Ocean Racing van schipper Ian Walker gaat aan de leiding met nog ruim 465 mijl te gaan. PUMA Ocean Racing ligt tweede met een achterstand van 22 mijl, op drieënhalf mijl gevolgd door Groupama. Klassementleider Telefónica vaart in vierde positie. Als dit de eindstand van de zevende etappe wordt, komt de top drie van het algemeen klassement ongekend dicht bij elkaar te staan. Het gat tussen Telefónica en Groupama in tweede positie slinkt tot slechts twee punten. PUMA schuift op naar de derde plek, twee punten achter Groupama. CAMPER bezet nu op de vijfde plaats, waarmee ze hun podiumplek zullen verliezen.

Bron: Diana Bogaards/volvooceanrace.com

Tags: , Last modified: 30 mei 2012
Sluiten