Actueel, Nieuws

VOC-schip Halve Maen naar Nederland

08:04

De Amerikaanse replica van het VOC-schip Halve Maen is een symbool voor de Nederlandse en Amerikaanse geschiedenis. Het schip speelt ook een belangrijke rol in de geschiedenis van Hoorn. In Amerika is dan ook verheugd gereageerd op het besluit van de Hoornse gemeenteraad om de replica voor vijf jaar in bruikleen te aanvaarden.

Expeditie naar Hoorn

Halve MaenHet Amerikaanse New Netherlands Museum, dat de replica in bezit heeft, is voor de expeditie naar Nederland een samenwerking aangegaan met het Westfries Museum in Hoorn.

Het New Netherlands Museum vertelt het verhaal over de ontdekkingsreis van Henry Hudson. Bezoekers stappen hiervoor aan boord van de replica Halve Maen. Eenmaal aan boord wanen bezoekers en bemanningsleden zich 400 jaar terug in de tijd op deze 17e-eeuwse replica. Al 25 jaar vaart het schip met internationale bemanning, voornamelijk in de oude regio ‘New Netherlands’, in de Amerikaanse staat New York. In het voorjaar maakt het schip de oversteek naar Nederland.

Nieuw Nederland

De Engelsman Henry Hudson zeilde, in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in 1609 met het schip Halve Maen naar Amerika om een passage naar Oost-Indië te ontdekken. Hudson ontdekte geen doorgang, maar voer met zijn bemanning een doodlopende rivier op. Vandaag de dag bekend als de Hudson River, die ontspringt in het Adirondackgebergte en uitmondt in de haven van New York en New Jersey.

In 1614 liet de Nederlandse ontdekkingsreiziger Hendrick Christiaensen in dit gebied Fort Nassau bouwen. Het eerste Europese gedocumenteerde gebouw in deze regio. Het was het begin van het Nederlandse koloniale handelsgebied Nieuw Nederland of New Netherlands.

 

http://vimeo.com/118120411

 

Last modified: 1 februari 2015
Sluiten