Actueel, Nieuws

Nederlanders in top drie van Copa Brasil

17:17

Na twee dagen zeilen op de Copa Brasil staan vijf Nederlandse zeilers in de top 3. Team Delta Lloyd windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe staan in de RS:X klasse op plaats één en twee. Marit Bouwmeester staat in de Laser Radial op plaats twee. In de 49er FX staat het Talentploeg duo Annemiek Bekkering en Annette Duetz op de tweede plaats.

Bouwmeester na 2 dagen op twee

BouwmeesterIn de Laser Radial is het de Belgische Evi van Acker die na twee dagen aan de leiding gaat, gevolgd door Bouwmeester op plek 2. Bouwmeester wist, in tegenstelling tot Van Acker al wel een wedstrijd te winnen. Met nog 4 dagen te gaan ligt alles nog open voor de geduchte concurrentes.

Bekkering en Duetz op twee

Het duo Bekkering en Duetz uit de Delta Lloyd Talentploeg laat in Rio zien met de beste mee te kunnen. Annemiek Bekkering: “We hebben er nu 2 dagen op zitten. Op de eerste dag hebben we ‘s avonds laat een potje kunnen varen. Die hebben we gewonnen, dus dat ging heel erg goed. Woensdag voeren we op een nieuwe baan: de Aeroport baan. Het was interessant om daar te kunnen varen. Zo lag er een onderzeeër midden op de baan, half onderwater als een soort hindernis.”

Bekkering en Duetz hadden woensdag niet alleen te maken met de onderzeeër maar ze hadden ook last van het vuil in de baai. Bekkering: “We gingen van twee bij de bovenboei, naar laatste bij de onderboei. Toen zijn we achteruit gezeild om een plastic zak van het zwaard te halen en konden we weer opnieuw beginnen aan de race.”

RS:X

Copa BrasilZonder een wedstrijd te winnen gaat de regerend olympisch kampioen in de RS:X klasse na twee dagen en 6 races aan de leiding. Voorafgaand aan het toernooi was Van Rijsselberghe duidelijk in zijn doel tijdens deze Copa Brasil: “We mogen gewoon weer lekker een wedstrijdje varen. De omstandigheden hier zijn altijd lastig. Het is goed om hier te zijn en uren te maken.”

Van Rijsselberghe zijn trainingspartner Kiran Badloe, die zich focust op de Spelen van Tokyo in 2020, bewijst in Rio opnieuw ook mee te kunnen met de besten en staat op plek 2. Met achter zich gevestigde namen als: Tarnowski en Dempsey. Bij de RS:X vrouwen vinden we Lilian de Geus terug op plek 7 in het klassement.

Fit voor de Spelen

Het Nacra 17 duo Mandy Mulder en Coen de Koning is in Rio om weer ritme op te doen na een sleutelbeenbreuk van De Koning in oktober. Het duo doet in Rio alleen mee met de starts. Mandy Mulder legt uit: “We zitten voor het eerst sinds weken weer samen in de boot. We zijn nog gelimiteerd aan 1 uur varen per dag. We focussen op het starten en het eerste up-wind rak. Bij de bovenboei stoppen we met racen. Zo pakken we wel alle starts mee. We zijn heel blij met de progressie die we aan het maken zijn. We kunnen meteen kijken hoe we qua snelheid in competitie meegaan. Op deze manier proberen we heel veel leerpuntjes mee te pakken zodat we snel weer op de rit zitten voor de Spelen van volgend jaar.”

Lees ook over de olympische voorbereidingen bij Copa Brasil de Vela.

Tags: , , , , Last modified: 21 december 2015
Sluiten