Onlangs verscheen er een mail in de inbox van Zeilen over visnetten dicht onder het wateroppervlak hangen, waardoor zeilboten er met hun kiel in kunnen vastlopen. “Op plekken waar het 3,5 tot 4 meter diep is loop ik nu zelfs vast. Mijn boot steekt wel 2,20 meter diep, maar dat zou toch geen probleem mogen zijn” schrijft Marcel Kolkman. “Met al het wier en de visserij betekent dat eigenlijk dat je met 2,20 diepgang niet meer kunt varen op het Markermeer.” Klopt dat?
We deden een oproep met de vraag of meer zeilers er last van hebben en kregen een aantal reacties. Hans Welleman zijn boot steekt 1,75 meter en mailt: “In de nacht of met slecht zicht is het vervelend omdat je pas laat de vlaggen ziet, maar ook al komen we er dicht bij dan geeft het nog geen problemen.” Eric Stolp had er meer last van: “Ik ben van de zomer ter hoogte van Edam-Volendam vast komen zitten in een visnet. Ik zag wel hier en daar een vlaggetje, maar in het verleden kon ik probleemloos doorzeilen. Het gaat hier niet om duidelijk herkenbare netten met een markering op de palen. Mijn diepgang is 1,25 meter. De top van het net bleef achter een boutje van het roer hangen. Ik heb het uiteindelijk maar doorgesneden, helaas.”
Waterstand
Havenmeester Jeroen Koopmans, uit Hoorn, lijkt het logisch dat je niet tussen de staken door gaat varen als je die ziet. “Ik ga er zelf met een ruime boog omheen.” Daarnaast moet je je, volgens hem, als zeiler afvragen of je überhaupt wel dicht bij de kant wil komen met je boot. “Het heeft ook te maken met de waterstand, die kan hier flink verschillen.” Als het laagwater is zitten de netten dichter bij het wateroppervlak. “Daarom staan die staken er, simpel boerenverstand.”
De visnetten hangen op verschillende plekken en zijn eigendom van vissers die een vergunning hebben. Die verkopen ze soms voor veel geld aan elkaar door. Er is een verschil in hoogte van de netten omdat de vissers zelf mogen kiezen hoe groot ze de netten maken. Sommigen maken ze van 1,25 meter onder het wateroppervlak tot aan de bodem en andere hangen ze weer hoger, hoe groter het net, hoe meer vis natuurlijk.
Hoogte vanaf de bodem
Ruben van Beek van de Nederlandse Vissersbond mailt dat het klopt dat er geen maximale hoogte is voor netten in het IJssel- en Markermeer. “Maar doorgaans gebruikt men hogere netten in diepere wateren, met name ’s winters in de diepe putten op het Markermeer. Daarbuiten wordt vooral een hoogte van 1,60 tot ongeveer 2 meter (vanaf de bodem. red) aangehouden.” Staande netten staan er van 1 juli tot 15 maart. In een factsheet van de Nederlandse Vissersbond staat dat er genoeg ruimte voor vrachtschepen is om overheen te varen, en dat het risico bij de visser ligt als dat niet gebeurt.
Lees ook:
Last modified: 28 november 2024
Probeer ze maar eens te ontwijken als er een hele reeks ligt van Hoorn tot ruim voorbij Warder. Ook dwars door de vaarroutes die afgelopen jaar zijn beboeid door RWS om de waterplanten te kunnen ontwijken als je naar bijvoorbeeld Schardam wilt varen.
Vaak ‘s avonds in de schemering terugkerend naar haven of ankerplaats onde een dijk zou het wel handig zijn als de vissers heldere (reflecterende)vlaggetjes gebruiken en geen zwarte, donkerblauw. (Even zie ik ook mijn navigatiesysteem voor me met AIS symbolen voor zulke obstakels maar dat zal nog wel even duren)
Bovenstaande reactie klopt zeker.
De vaarroute vanaf Hoorn is al erg beperkt door de waterplanten.
Sinds dit jaar liggen er ineens visnetten ??
Lekker handig wel….
Laten we hopen dat ze volgend vaarseizoen weer weg zijn….
Volgens mij kan je het beste dicht langs de stokken varen die drukken en houden de netten opdiepte en komen daar dus niet omhoog !
Met vriendelijke groet,
Aad
Blijkbaar is niet mijn hele verhaal geplaatst. Er liggen drijvende staken in een zeer lange rij midden in de doorgaande routes. Dus niet langs de kant zoals Koopmans stelt. Laatst zelfs twee rijen achter elkaar. In de eerste ging het mis(vlak langs de staak zoals een visser ooit adviseerde) Daarna kwam ik de tweede rij tegen en toen maar omgevaren. Zeker een mijl…
Marcel
Wij varen op een binnenvaartschip en de netten liggen geregeld met bosjes in de vaargeul. Keurig aangeveen met een vlaggetje. Bij de post gaven ze aan dat dit toegestaan is. Eventuele schade mag je op de vissers verhalen.
Bij Muiderzand liggen de netten ook wel eens ín de vaargeul…
Wij varen op een binnenvaartschip en de netten liggen geregeld met bosjes in de vaargeul. Keurig aangeveen met een vlaggetje. Bij de post gaven ze aan dat dit toegestaan is. Eventuele schade mag je op de vissers verhalen.