Nieuws

Hoogwater in jachthavens

Spanning in havens of het water verder stijgt

11:42

Het hoogwater waar Nederland nu mee te maken heeft zorgt op sommige plekken voor problemen. Ook in verschillende jachthavens. Volgens de verwachtingen van Rijkswaterstaat heeft de piek in hoogte van de waterstand al plaatsgevonden en gaat die nu langzaam weer naar beneden.

Op een Facebookpost van Zeilen kwamen veel reacties over het hoge water in jachthavens. Op foto’s zijn een heleboel ondergelopen steigers te zien. En hier en daar iemand die blij is met de uitvinding van de drijvende steiger. Een foto van de Compagnieshaven in Enkhuizen laat een tot de rand toe gevulde boothelling zien.

Deko Marina Lelystad

Bij de Deko Marina in Lelystad stond het water gisteren ook tot op de stoep. Camiel Driehuis vertelt vandaag aan de telefoon dat het nu al gezakt is. “Het is weer dertig centimeter lager dan gisteren. Echt paniek hebben we hier niet gehad maar het is wel vervelend. Vooral de C-steiger was even moeilijk te bereiken.” Of het een uitzonderlijke situatie is geweest weet hij niet. “Drie dagen is niet echt overlast.”

Bij Zeilvereniging Neptunes in Delfzijl valt het nu ook wel mee. “Even afwachten of de windrichting aanhoud, het blijft wel spannend.” Zegt Samantha Schreuder. “Gisteren zijn de zee en spuisluizen open gelaten, en we hebben dagelijks contact met het waterschap, mensen moeten hun lijnen goed in de gaten houden.”

De spuisluizen in de Aflsluitdijk bij Kornwerderzand en den Oever draaien op volle toeren om het hoogwater in het IJsselmeer af te voeren. 

Ook in Makkum valt de overlast mee behalve dat de stopcontacten daar onder water staan waardoor er geen stroom is. “Er zijn wel een paar boten uitgevaren die met oud en nieuw op de eilanden willen zijn.” Zag Roland van Meerten vanuit de haven. “Maar die komen in het nieuwe jaar gewoon weer terug.” Wel is hij er blij mee als de waterstand teruggaat naar normaal.

De spuisluizen in de Aflsluitdijk bij Kornwerderzand voeren het hoogwater af. 

Foto’s: CorLaffra.com

Last modified: 28 december 2023
Sluiten