Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Verbond ongelukkig over procedure (kite)surfen

10:09

Het Watersportverbond is uitermate ongelukkig over de gevolgde procedure rond het besluit over het olympisch surfen. Tijdens de ‘november-bijeenkomst’ van de internationale zeilfederatie ISAF heeft de ‘General Assembly’, met daarin vertegenwoordigers van alle bij de ISAF aangesloten landen, zaterdag besloten dat windsurfen weer terugkeert als een van de tien Olympische zeildisciplines voor Rio 2016.

“Het Watersportverbond is zeer ongelukkig met de gevolgde procedure en hoe dit naar buiten is gebracht. Het is een onderwerp waar grote verdeeldheid over heerst. Dan kan het niet zo zijn dat een conceptbesluit van de ISAF Council definitief wordt terwijl het nog niet goedgekeurd is door de algemene ledenvergadering. Dit is schadelijk voor de zeilsport. We zullen dit zeker aankaarten bij de ISAF,” aldus Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond.

“Het Watersportverbond vond en vindt dat kiteboarden een eigen medaille verdient die niet ten koste moet gaan van het windsurfen. Nederland heeft samen met België en Luxemburg dit voorjaar voor het windsurfen gestemd en in deze laatste en allesbeslissende stemming van de General Assembly hebben wij ook voor het windsurfen gestemd.”

“Het Watersportverbond is blij met de duidelijkheid en dat iedereen nu weet waar hij aan toe is. Tevens is het positief dat de investeringen van de afgelopen jaren in het Olympische windsurfen en de successen die daarmee geboekt zijn, niet voor niets zijn geweest. Op naar Rio 2016.”

 De huidige tien evenementen en klassen voor 2016 Olympisch zeilen
1. Mannen windsurfen RS:X
2. Vrouwen windsurfen RS:X
3. Mannen eenpersoons – Laser ?
4. Vrouwen eenpersoons – Laser radial ?
5. Mannen Skiff – 49er ?
6. Vrouwen Skiff – Mackay FX ?
7. Mannen twee personen – 470?
8. Vrouwen twee personen – 470?
9. Mix twee personen multihull – NACRA 17
10. Mannen (zwaar) eenpersoons – Finn
Rob Franken, bestuurslid van het Watersportverbond met de portefeuille wedstrijdzeilen en internationale zaken is zaterdag gekozen als vertegenwoordiger van Nederland, België en Luxemburg in de ISAF Council voor de komende vier jaar. Franken: “De discussie over het functioneren van de Council en hoe die zich verhoudt tot de General Assembly speelt al een enige tijd en is nu weer heel actueel. Landen willen meer te vertellen hebben. Om die reden is het goed nu in de Council te kunnen zitten en dat aan te kaarten. Daar ligt een mooie uitdaging die vraagt om een oplossing.”

 
Zeilster Marcelien de Koning die drie keer Wereldkampioen werd in de 470 klassen en het Olympische zilver won in 2008 is tijdens deze ISAF meeting niet gekozen tot een van de vice-presidenten van de ISAF.

Last modified: 12 november 2012
Sluiten