Nieuws, Zeilen nieuws

Vendée Globe: Burton keert terug voor reparatie

16:41

Vannacht heeft Burton aan boord van Bureau Valley een lichte aanvaring gehad met een vissersboot op 400 mijl afstand van de kust van Lissabon. Met een windsnelheid van 32 knopen had Burton een snelheid van 18 knopen, waardoor hij op de AIS beperkt zichtbaar is. Hij trof een lichte beschadiging van 1,8 meter lang aan zijn bakboord zijde.

De schipper is ongedeerd en is doorgevaren tot hij bij daglicht een betere beoordeling kon maken. Aan de hand van foto’s probeert zijn team nu in te schatten hoe erg de schade is. Er zijn drie plekken waar schade is, waarvan twee vrijwel zeker niet zo’n grote impact hebben. De derde plek kan ergere schade zijn, maar dit is nog niet vastgesteld. De aanvaring heeft Burton emotioneel geraakt, op dit moment weet hij nog niet of hij door zal zeilen of de race zal moeten verlaten. Meer informatie over deze schade volgt later.

UPDATE: Inmiddels is duidelijk geworden dat de schade zodanig is dat het aan de wal gerepareerd moet worden. Burton keert terug naar Les Sables d’Olonnes voor de reparatie en moet de haven vóór 20 november om 13:02 uur weer verlaten hebben. Dit omdat in het wedstrijdreglement staat dat je binnen precies tien dagen gestart moet zijn. Burton verwacht vier dagen nodig te hebben om terug te varen, terwijl hij alleen over zijn stuurboord boeg kan varen. Dit betekent dat hij terug in Les Sables d’Olonnes twee dagen de tijd heeft voor de reparatie die onder normale omstandigheden drie weken in beslag neemt.

Burton over de terugtocht: “De vier dagen terugvaren is berekend op varen over beide boegen, dus ik hoop dat ik het daarin red zodat er meer tijd is voor de reparatie. Ik ben in shock, het is onrechtvaardig en het doet me pijn na zoveel investeringen van onder andere de sponsor en het team. Natuurlijk, het hoort bij de sport, maar een terugslag als deze is niet makkelijk mee om te gaan. Je denkt alleen maar dat het jou niet zal overkomen.”

Foto: Jean Marie Liot / DPPI Areal View

Last modified: 16 november 2012
Sluiten