Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vendée Globe 2016: al drie inschrijvingen

17:43

Met nog iets minder dan twee jaar te gaan voor de start van ‘s werelds zwaarste solozeilrace zijn er al drie boten ingeschreven. Drie Franse – hoe kan het ook anders – schippers hebben hun naam toegevoegd aan de startlijst voor de Vendée Globe 2016.

Eerste drie

De eerste die zich inschreef is Jérémie Beyou, schipper van Maître Coq. De drievoudig Solitaire du Figaro-winnaar zal in 2016 voor de derde keer deelnemen aan de Vendée, nadat hij in de twee vorige edities moest opgeven door respectievelijk mastproblemen en kielschade. Hij zeilt op de voormalige monohull Banque Populaire, een VPLP/Verdier-ontwerp en tevens de boot waarmee Armel Le Cléac’h in de vorige Vendée Globe tweede werd.

Tanguy De Lamotte neemt voor de tweede keer deel aan de Vendée Globe met sponsors K-Line en Initiatives-Coeur. De 35-jarige Fransman begon zijn carrière als jachtontwerper en zeilde onder andere in zijn zelfontworpen Mini mee in de Mini Transat. De Lamotte verschijnt in november 2016 aan de start in Initiatives-Coeur, de voormalige PRB – een Farr-ontwerp uit 2006 – van Vincent Riou.

Vincent Riou zelf heeft zich ook ingeschreven voor de komende Vendée. Riou won de 2004/05-editie van de solozeilrace, werd gedeeld derde in de editie van 2008 en moest opgeven in 2010 opgeven na aanvaring met een boei op drift. De Fransman won onder andere twee keer de Rolex Fastnet Race en verscheen ook bij andere wedstrijden vaak op het podium. Hij gaat in 2016 van start in een VPLP/Verdier-ontwerp uit 2010 PRB.

Nieuwe ontwerpen

De Vendée Globe van 2016 beloofd ook spannend te worden op het gebied van ontwerp. De regelgeving op het gebied van bootontwerp in de IMOCA-klasse is in beroering. Er zijn al diverse tekeningen voorbij gekomen waarop ook DSS-appendages te zien zijn, appendages die dynamische stabiliteit leveren (u leest meer over Dynamic Stability Systems in Zeilen 02/2015). Of er ook ontwerpen met dergelijke systemen aan de start verschijnen is nog niet duidelijk.

 

Last modified: 22 december 2014
Sluiten