Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Zeilen nieuws

Van der Velden en Visser in stijgende lijn op Palma

11:20

Het Nacra 17 duo Nicole van der Velden en Thijs Visser zien de 45ste Sofia Cup als goede training. De Flying Arubies, zoals ze zichzelf noemen, verschijnen als eerste en enige Arubaans Team aan de start van de ISAF Sailing World Cup. Veel wedstrijdervaring opdoen, veel uren maken en Aruba kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio in 2016. Dat zijn hun belangrijkste doelen voor dit zeilseizoen. De World Cup is op 29 maart gestart en duurt t/m 5 april 2014 op Palma de Mallorca.

Stijgende lijn

Flying Arubies, ISAF World Cup Palma de MallorcaVan der Velden en Visser  varen nog niet heel lang samen, maar trainen al sinds begin maart op Palma. Eerder dit jaar zeilde het duo de World Cup in Miami en sloten dat met een goed gevoel af. Nu de World Cup op Palma. “Het is onze tweede World Cup samen en het is leuk om te zien dat er een stijgende lijn in zit. Dingen gaan steeds beter. Hier is het niveau enorm hoog en het is leuk om jezelf daarmee te meten. Dat zijn mooie dingen!”, vertelt Visser. “Het niveau is wel een verschil ten opzichte van Miami eerder dit jaar.”

Met het enorm grote deelnemersveld is onder andere de start een grote uitdaging voor een team met nog weinig uren samen in de boot. Ze geven dan ook aan niet naar de concurrentie te kijken maar uit te gaan van hun eigen prestaties. Van der Velden: “Wij gaan niet uit van de prestaties van anderen maar van die van onszelf. We weten dat, als we hard trainen en ons best doen, we goed kunnen presteren. We zeilen nog maar net met elkaar en hebben nog weinig uren samen gemaakt. In zo’n groot deelnemersveld is het interessant om te zien waar we staan ten opzichte van de rest.”

Kwalificatie voor Rio

De focus tijdens de World Cup ligt niet op het directe resultaat, maar op de ontwikkeling om klaar te zijn voor de kwalificatiewedstrijden in Santander in september 2014. Visser: “Wij hebben met name een aantal procesdoelen gesteld. Onder andere beter starten in het hoge veld. Op dit niveau is dit best wel lastig, helemaal nu we in de Goldfleet zitten, maar daar willen we stapjes maken. We willen wat sneller worden en mooie plannetjes uitvoeren. Uiteindelijk is het doel om ons in Santander als land te kwalificeren.” In Santander kunnen teams en zeilers zich voor het land waar ze voor zeilen kwalificeren voor Rio 2016.  Voor Rio moeten The Flying Arubies in de top 10 ranking zien te eindigen. Aangezien Van der Velden en Visser zo goed als zeker het enige team zijn wat voor Aruba vaart kwalificeren zij dan ook meteen zichzelf.

Flying Arubies, ISAF World Cup Palma de MallorcaHet doel van vandaag

Een beetje pech gisteren, een gat in de boot, maar de Flying Arubies verschijnen vandaag gewoon aan de start. “Er is iemand de hele nacht bezig geweest om de boot weer dicht te maken en we kunnen zo meteen gewoon weer starten. We hebben geluk dat we iets later starten en zo iets meer tijd hebben om de boot te repareren,” vertelt Visser. “Er was gisteren veel wind en we zagen al aardig wat bootjes omslaan. Vandaag is er nog meer wind, dus we proberen gewoon netjes te varen en zo goed mogelijk vooraan te varen. Iets meer wind ligt ons wel, dus hopelijk kunnen we in de betere helft van de Goldfleet eindigen.”

 

Fotografie: Laurens Morel

 

Last modified: 8 februari 2019
Sluiten