Nieuws

VDH schiet op

Sinds zijn vertrek, afgelopen vrijdag, is Jean Luc Van Den Heede al aardig opgeschoten. Bij de positierapportage van gisterenmiddag zeilde hij ter hoogte van de Straat van Gibraltar...

10:45

Sinds zijn vertrek, afgelopen vrijdag, is Jean Luc Van Den Heede al aardig opgeschoten. Bij de positierapportage van gisterenmiddag zeilde hij ter hoogte van de Straat van Gibraltar…

De rode lijn is het zog van Van Den Heede, de blauwe dat van Monnet.
De eerste dagen na zijn start bij Ile d’ Ouessant, de meest westelijke punt van Frankrijk, waren direct aan de wind. Gedurende de eerste nacht voer de Fransoos met de kleinst mogelijke zeilconfiguratie, een driedubbel gereefde stormfok. Op dit moment zijn de omstandigheden aanzienlijk beter. De wind is westelijk, rond de 10-15 knopen.


Om het geldende record van Philippe Monnet te verbreken, moet Van Den Heede vóór 07:16:01 UTC, op 1 april 2004. Doel is om het huidige record met 10 dagen te verbeteren. Op dit moment ligt Van Den Heede zo’n 16 uur voor op het recordschema.


In 1970 was de Brit Chay Blyth de eerste die het non-stop rondje rond de wereld tegen wind en stroom in volbracht. Hij had er met zijn British Steel 292 dagen voor nodig. In 1994 verbeterde landgenoot Mike Golding dat record door in 161 dagen rond te zeilen. Philippe Monnet zette in 2000 151 dagen op de klok. Een tijd waar de de Duitser Wilfried Erdmann in 2001 niet aan kon tippen; hij deed er liefst 343 dagen over.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten