Nieuws

Van Neptunus en een potje voetbal

Een raceparcours uitzetten langs vijf kapen rond de Indische Oceaan is niet makkelijk. Trimaran Majan raast door 70 knopen wind over de zuidelijke oceanen en zet ondertussen virtueel de wedstrijdboeien uit.

16:04

105-voets trimaran Majan uit Oman is bezig de route uit te zetten van de Indian Ocean 5 Capes Race, die verzeild wordt in 2012. Op weg naar Australië treffen ze zwaar weer in de Roaring Fourties. Windstoten van 70 knopen geselen het tuig en bemanning die zich boven dek waagt.

 

Voetbal

Mark Covell bericht over de storm vanaf Majan. “De wind was aangewakkerd terwijl ik sliep. Toen ik voor mijn wacht aan dek kwam, sneed de regen mij in mijn gezicht. De meter liet windsnelheden zien van 45 tot 55 knopen. Het lawaai was overweldigend, alsof je een slecht getunede televisie op vol volume aanzet. Soms werd de boot zo hard in een golfdal neergesmeten, dat het leek alsof Neptunus zelf een potje voetbal met ons speelde.”

 

Om mee te kunnen liften met een hogedrukgebied moest Majan het hart van de storm in zeilen. Covell: “Het was alsof je probeert een lift te krijgen van een vrachtwagen, door dezelfde vrachtwagen wordt overreden en vervolgens weer aanklampt en nog een keer wordt meegesleurd. De situatie daarna was wel interessant; we moesten gijpen met ruim 60 knopen windsnelheid en zelfs vlagen van 70! We zijn allemaal onder de indruk van Majan’s prestaties.”

 

Mega-tri-race

De zes koppen tellende bemanning wordt geleid door de Britse oceaanzeiler Paul Stanbridge. Momenteel vaart Majan van Kaapstad naar Fremantle, Australië. Het zuidelijke deel van de Indische Oceaan dat de bemanning moet doorkruisen, staat bekend om haar ruwe zeeën. Majan, een zogenoemde Arabian 100 klasse trimaran is zusterschip van de Franse boot Sodeb’O. De raceorganisatie hoopt met meerdere racemonsters in deze klasse van start te kunnen gaan in 2012.

Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Beeld: Mark Covell

Last modified: 18 maart 2010
Sluiten