Actueel, Nieuws

Van Uden Reco is een groot succes

06:52

Spannende wedstrijden, zon, wind en een feestelijke sfeer. De Van Uden Reco Regatta Stellendam was weer een succes.

Van Uden Reco 2015Zaterdag 18 april 2015 was een prachtige eerste zeildag van de regatta met mooie starts voor de Swan45 klasse, totdat winddraaiingen en een innige verstrengeling van de Eala of Ruh met de pin end de start van de derde race vertraagden. Uiteindelijk werd er tot blijdschap van de teams nog een prachtige derde race gevaren.

Team Maas van Uden met Lobke Berkhout als tacticus op het achterdek begon aan de tweede dag met twee punten voorsprong op Checkmate van Peter de Ridder en drie punten voorsprong op No Limits. Na vijf wedstrijden ging No Limits er met de eerste prijs vandoor.

Coin Coin en Il Corvo aan de haal met de winst

In de ORC1 klasse ging de Coin Coin het hele weekend aan de leiding. Eigenaar en schipper Bas de Voogd, die vorig jaar de Luctor3 van Wouter Hermsen kocht, had graag nog een derde wedstrijd gevaren: “Het liep erg lekker vandaag dus ik hoefde het water nog niet af. De NSR in Scheveningen is de volgende serie waar we in actie komen en daarna gaan we richting Engeland. Maar heerlijk gevaren.”

In de IRC 1 werd de Coin Coin tweede. De eerste prijs was voor Il Corvo, die voor de vierde keer mee deed en voor de vierde keer de winst binnensleepte. Schipper Astrid de Vin: “We waren wel blij dat we vandaag iets later begonnen, want wat meer wind is voor onze rating beter. Maar heerlijk gezeild, gister was helemaal ons weer.”

Nieuwe dimensie voor Sportbotenklasse

Van Uden Reco 2015Nadat weinig wind zorgde voor twee uur uitstel, was de eerste start op zondag voor de sportboten. De MaxFun, de Melges 24 en de Laser SB20 klasse voor het eerst samen op de startlijn, een nieuwe dimensie voor de sportboten bij de Van Uden Reco Regatta. De zeilers waren er goed over te spreken. De grote winnaar is John den Engelsman (Melges 24) Na de eerste wedstrijddag stond hij al met vier punten voorsprong op nummer 2 Maarten Jamin (Melges 24). De tweede wedstrijddag begon wederom goed voor Den Engelsman met een eerste plaats, gevolgd door een derde en een vierde. Desondanks wist hij Maarten Jamin voor te blijven.

“Vandaag hadden we in de laatste twee wedstrijden iets minder goede bootsnelheid en ons tactische plan hebben we niet goed uitgevoerd. Door de korte baan konden we de foutjes die we hierdoor bij de start maakten niet meer goed varen. Maar we hebben vandaag ook heel lekker gevaren, een goede keus om kortere banen neer te leggen en later te starten. Het waren twee fantastisch mooie zeildagen,” aldus Den Engelsman.

J22- en J24 klasse

Van Uden Reco 2015Nadat de eerste wedstrijd is geweest begint de wind, net als op zaterdag, weer te draaien. Een tweede en derde wedstrijd zit er uiteindelijk nog wel in voor de eenheidsklassen. Bij de laatste start van de J24 en de J22 klassen gaat Nils Jannichsen van de Jos Boxtel (J24) te vroeg over de start. Alleen is het niet zijn team die teruggaat, zowel Lisanne Nijdam, van de Big Roll (J22) als Daan Stoel, van de Juffrouw Jannie (J22), draaien onnodig om. De Big Roll kwam nog goed terug, met nog net één punt verschil winnen ze deze Van Uden Reco Regatta in de J22.

Organisatie meer dan tevreden

De organisatie reageerde na afloop van het evenement opgetogen: “De hoofdsponsors hebben al laten weten dat ze er volgend jaar weer bij zijn dus dat is goed nieuws. Daarnaast mogen we onszelf gelukkig prijzen met een team van trouwe vrijwilligers dat al jaren meedraait en het evenement elk jaar opnieuw naar een hoger niveau tilt.”

Van Uden Reco 2015De Flyer wordt ondersteund door de Jachthaven Groep, waar Marina Stellendam ook onderdeel van is. De Stichting The Revival of the Flyer is daar enorm mee geholpen: “Ze belden ons een paar weken geleden met de vraag of we als startschip bij de Van Uden Reco aanwezig wilden zijn, we hebben meteen ja gezegd. Voor ons een leuke manier om iets terug te kunnen doen. Daarnaast willen we als inspiratiebron voor de zeilers zoveel mogelijk op het water zijn.”

Alle uitslagen kunt u vinden op http://www.vanudenreco.nl. In 2016 is Van Uden Reco Regatta op 23 en 24 april.
Fotografie: Laurens Morel en Marloes van der Haagen

Last modified: 22 april 2015
Sluiten