Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vakantie ver weg of juist dichtbij

07:35

  “Wij gaan niet op vakantie, wij gaan op reis. Dat is iets heel anders”, zo hoorde ik laatst een bevriende zeiler verkondigen. Eigenlijk had hij daar aan toe moeten voegen dat hij met zijn boot op pad ging. Dat staat namelijk garant voor een tijdverdrijf waarbij lusten en lasten beide uitgebreid aan bod komen. Aan een boot is namelijk altijd wat te klussen. Bij een splinternieuw vaartuig noemen we dat dan kinderziekten; bij een oudere boot heet het noodzakelijk onderhoud. Feit blijft dat er voortdurend werk aan de winkel is.

En als ons geliefde scheepje helemaal tip-top in orde is, zijn we druk met het bijstellen van de zeilen, het verzorgen en op peil houden van de voorraden of het in stand houden van een goede relatie met de autoriteiten. Laten we daarbij vooral niet vergeten dat we als schipper ook nog de zorg over het welzijn van de bemanning hebben.

Samengevat: we zijn er maar druk mee. Toch branden we elke keer weer van verlangen 
nieuwe bestemmingen te verkennen. Daarbij maakt het niet uit of de plaats waar we zo 
graag naartoe willen heel ver weg ligt of dat we er in een paar uur kunnen komen. We 
maken de boot in orde, hijsen de zeilen en gaan. Voor de een moet dat allemaal gebeuren 
in een vakantie van een week of drie, voor de ander kent de tijd geen grenzen.

Als we dan eenmaal op de plaats van bestemming zijn aangekomen, begint bij de meeste 
zeilers weer snel een gevoel van onrust op te borrelen. Dat is in ieder geval bij mij zo. Tijdens de tocht kijk ik uit naar het moment waarop we mogen afmeren of ten anker kunnen komen. Liggen we dan eenmaal, dan ga ik weer aan de slag met kaarten, pilots, weerberichten en stroomgegevens om de volgende etappe voor te bereiden.

Datzelfde gevoel kreeg ik toen we bezig waren met de samenstelling van deze editie van 
Zeilen en met de Vakantiespecial. Prachtige bestemmingen die ik allemaal zou willen ontdekken, maar waar ik simpelweg de tijd nog niet voor heb. En artikelen van verwegzeilers vol tips en adviezen die altijd van pas komen. Of je nou een tocht van een paar weken maakt of voor onbepaalde tijd vertrekt.

Cees van Dijk
Hoofdredacteur

Tags: Last modified: 24 april 2014
Sluiten