Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Helpen jullie elkaar dan niet?’

07:36

 Tik, tik. Er klopt iemand op de romp van de boot die staat opgebokt in een Franse haven. Ongebreidelde aangroei en een irritante trilling dwongen ons tot actie op de wal. Daar blijkt dat vooral de schroef pokken, kokkels en ander maritiem gedierte heeft moeten verwerken. Volgens deskundigen de oorzaak van het ongemak. Als ik opnieuw het geklop hoor, zie ik bij de trap de Ierse zeiler staan die ligt afgemeerd aan dezelfde steiger waar wij een aantal dagen hebben doorgebracht. “Geef me wat schuurpapier en gereedschap, dan zal ik die schroef eens onderhanden nemen”, klinkt het in het Engels met een zwaar Iers accent. Enigszins verbouwereerd geef ik de gevraagde spullen en de man gaat nijver aan de slag. Binnen een mum van tijd zit hij onder de viezigheid en druipt het zweet van zijn lijf.

Als we later samen lunchen, spreek ik mijn waardering en mijn verbazing uit over zijn hulpvaardigheid. “Helpen jullie elkaar in Nederland dan niet?”, vraagt hij verwonderd. “Bij ons in Ierland is het gebruik dat we samen de handen uit de mouwen steken als we, binnen een tij, de boot opnieuw in de anti-fouling moeten zetten.” Enthousiast vertelt hij nog een poosje zo door en gaandeweg vraag ik mij af of we in Nederland dat saamhorigheidsgevoel in de zeilerswereld niet een beetje zijn kwijtgeraakt. Als vakantiegangers terugkeren van hun buitenlandse reis hoor je vaak: “Oh, en de mensen waren zo aardig”. Zegt dat niet meer over de manier waarop wij met elkaar omgaan? Ik ben benieuwd hoe u daarover denkt.

Tijdens de komende Hiswa te water hebben we de krachten in ieder geval wel gebundeld, want dankzij gezamenlijke inspanningen vindt u rond onze stand prachtige ‘boten met een verhaal’. Elders in deze editie van Zeilen vindt u daarover meer details. Bent u van plan naar de botenbeurs in Amsterdam te komen, breng dan in ieder geval een bezoek aan ons drijvende paviljoen. Kunnen we het op ons terras bij de stand nog eens hebben over uw suggesties, ideeën, vragen, plannen, voorstellen en andere zaken die u graag met de redactie wilt delen.

Cees van Dijk
Hoofdredacteur

Tags: Last modified: 21 augustus 2014
Sluiten