Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Tweede dag WK Nacra 17 Scheveningen

10:40

Op de tweede dag van het Nacra 17 WK in Scheveningen was het wederom veel wachten op de wind. De wedstrijden van de gele vloot stonden als eerst op de planning, maar de wind liet van zich afweten. Om 15.30 uur trok de wind iets aan en konden de zeilers van de twee vloten het water op. Het werd een wedstrijd met weinig wind en veel stroming.

Lastige wind

Karel Begemann en Renée Groeneveld De AP vlag werd in de ochtend voor beide vloten gehesen. Aan het eind van de middag werd het sein om te varen gegeven en de teams spoedde het water op. De blauwe vloot slaagde erin om twee wedstrijden te varen, daarna viel de wind weer weg. Het Italiaanse team met Vincenzo Sorrentino en Barbara Rinauro gaan met 8 punten aan de leiding. Op de voet gevolgd met 10 punten door het team uit Nieuw-Zeeland met Gemma Jones en Jason Saunders. Het Oostenrijkse duo Thomas Zajac en Tanja Frank staan op de derde plek. De Nederlanders Renée Groeneveld en Karel Begemann pakken de vierde plek.

De gele vloot had minder geluk. De vloot was eerder op het water dan de blauwe vloot, maar door de draaiende wind moest de wedstrijdleiding de wedstrijd tot drie maal afblazen. De vierde start verliep beter. De catamarans hadden twee rondes gevaren en de kopgroep koerste al op de finish af. Door een flinke windshift lag het wedstrijdveld niet meer goed en besloot de wedstrijdleiding om ook deze race af te gelasten. Zonder een wedstrijd af te ronden werd om 20.00 uur besloten niet meer te wachten op de wind.

Mandy Mulder en Thijs Visser

Het Nederlandse team met Mandy Mulder en Thijs Visser hebben erg goed gevaren. De twee voeren vooraan en zouden als eerste over de finishlijn gaan toen werd besloten om de wedstrijd af te breken. ‘Het was behoorlijk spannend’, zegt Mulder. ‘De omstandigheden waren moeilijk. Ondanks dat het mijn thuiswater is voeg ik me soms af waar de wind ons heen zou brengen. We konden de finishlijn bijna aanraken toen het sein kwam. Alleen het Britse team van Lucy Macgregor en wij zouden kunnen finishen. De rest van de vloot belandde in een enorme windshift, dus dat zou oneerlijke wedstrijd zijn geweest. Na de windshift was de wind helemaal weg. Bij de drie voorgaande starts lagen we altijd in de voorhoede. Onze snelheid is goed en de communicatie tussen mij en Thijs wordt steeds beter. We moesten soms schreeuwen om elkaar te verstaan door de klapperende zeilen, maar we deden het goed.’

WK Nacra 17 ScheveningenLastige beslissingen

Het wedstrijdcomite maakt moeilijke tijden door. Maandag werd er niet gevaren en op de tweede dag werden er slechts twee wedstrijden door alleen de blauwe vloot gevaren. Vandaag moet de gele vloot minstens drie races varen en de blauwe vloot nog een om op schema te blijven. Afhankelijk van het weer, worden er meer races gevaren.

 

Fotografie: Thom Touw en Laurens Morel

 

Last modified: 24 juli 2013
Sluiten