Nieuws

Twee Volvo Open 70’s en Open 60 op North Sea Regatta

De Volvo Open 70 Mean Machine van schipper Peter de Ridder zal de heen-en-weer-race van de North Sea Regatta tussen Scheveningen en Harwich zeilen. Met een beetje geluk doet ook ABN AMRO ONE mee. Hans Bouscholte zeilt in de double handed klasse met zijn Open 60 Brunel.

10:44

Twee Volvo Open 70’s komen in mei naar Scheveningen voor deelname aan de zeeraces van de ABN AMRO North Sea Regatta 2007. Op dinsdag 15 mei 2007 verschijnt de Mean Machine van Peter de Ridder zeker aan de start van de Vuurschepenrace naar Harwich. Op 18 mei volgt de North Sea Race terug naar Scheveningen. Of de glorieuze ABN AMRO ONE meedoet, hangt af van het krappe wedstrijdschema. De zwarte bankboot neemt eind april/begin mei nog deel aan de Caribische Antigua Sailing Week en zet daarna zo snel mogelijk koers naar het moederland. Mocht de ABN AMRO ONE niet op tijd zijn, dan vaart het jacht in ieder geval tijdens de Scheveningse regatta in het Pinksterweekend met gasten rond.

Doop
Bouwe Bekking keert eveneens terug naar de Nederlandse kust om weer eens mee te doen aan de ABN AMRO North Sea Regatta. Vorig jaar moest schipper Bekking tijdens de Volvo Ocean Race zijn noodlijdende Spaanse VO70 Movistar op volle zee achterlaten. Nu stapt hij voor de gelegenheid aan boord van de Swan 45 Bolidt Kunststoftoepassing. Voordat de strijd op vrijdag 25 mei losbarst, zal Bekking de metallic oranjekleurige Swan dopen. Een ander bekend gezicht uit de prestigieuze oceaanrace is Gert-Jan Poortman. De voordekker van de ABN AMRO 2 vervult nu de rol van tacticus op de Eclectic, een Dehler 44.


Hans Bouscholte double handed
Ruud Kapteijn nam begin 2007 het initiatief om het animo voor een double handed klasse te stimuleren. Inmiddels heeft hij de toezegging van de organisatie dat ze sowieso mee kunnen doen en vanaf acht deelnemers ook een eigen klassement krijgen. Hans Bouscholte is momenteel de vierde aanmelding. Hij zal samen met Peter Desmedt (BEL) op de Brunel Open 60 deelnemen aan beide zeeraces van de ABN AMRO North Sea Regatta. Bouscholte ziet die als training voor de Barcelona World Race 2007 en de Vendee Globe 2008, waaraan hij hoopt mee te kunnen doen. Frans Sluyters, Pr-man van de ABN AMRO North Sea Regatta: “Wij zijn uiteraard blij met de komst van de Nederlandse topzeilers uit het oceaanracen. Het niveau wordt dit jaar ongekend hoog.”


Met ingang van 2007 zijn bij de grote boten de IMS-klassen vervangen voor de IRC 1 tot en met 4. Bij de open boten doen zich eveneens wijzigingen voor. De oud-olympische O-jol doet dit jaar niet mee en de Javelin en Laser RB3 komen erbij. Bij de Lasers zijn alleen de Radial-zeilers van de partij, omdat de Olympiërs in de Standard afreizen naar Medemblik voor de gelijktijdige Holland Regatta.


Nieuwe behuizing
De komst van het Nautisch Centrum Scheveningen betekent ook verandering voor het jaarlijkse zeilersdorp van de ABN AMRO North Sea Regatta. Sluyters: “Bijna 1.000 vierkante meter splinternieuw gebouw op de voormalige scheepshelling zal worden ingericht als Captains Club en wedstrijdkantoorruimte. Dat is natuurlijk fantastisch. De feesttent komt aan de zijkant van het nieuw ontstane regattaplein te staan, waardoor een nog gezelliger zeilersdorpje zal ontstaan.” Het altijd muzikale avondprogramma begint dit keer op vrijdagavond met een spetterend optreden van ‘Earth Wind and Fire’. In de zeventigerjaren was deze Amerikaanse band razend populair en ze kunnen er nog steeds wat van. De ABN AMRO Captains Club met sterrenkok Paul van Waarden aan het roer, zet de culinaire traditie op het haventerrein voort. Daarnaast bekijkt de organisatie de mogelijkheden om het Scheveningse evenement dichter bij het publiek te brengen. Sluyters: “We overwegen een havenfeest op te zetten met veel muziek, streetparades en een spetterende laservuurwerkshow op de kade van de tweede Scheveningse binnenhaven.”


Over ABN AMRO North Sea Regatta 2007
De ABN AMRO North Sea Regatta start op dinsdag 15 mei 2007 met de traditionele Vuurschepenrace voor de IRC en ORC vloot. Deze offshore-race van 110 zeemijlen gaat van Scheveningen naar Harwich. Na een rustdag klinkt op 18 mei het startschot voor de 180-mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen. De baanwedstrijden voor de Scheveningse kust vinden plaats van vrijdag 25 tot met Pinkstermaandag 28 mei 2007. Het deelnemersveld bestaat uit open boten, catamarans, olympische- en eenheidsklassen, scherpe jachten en klassieke schepen.

Last modified: 7 maart 2007
Sluiten