Nieuws

Transat Ecover BtoB van start

Terwijl een aantal van hun collega’s al aardig op weg zijn in de Barcelona World Race gingen gisteren vijftien schippers met hun Open 60 van start in de Transat Ecover B to B. Nog maar net bijgekomen van de Transat Jacques Vabre beginnen ze aan een solorace van Bahia (Brazilië) naar Bretagne, een kwalificatietocht voor de Vendée Globe van 2008.

14:05

Voor een aantal schippers is het de eerste solo-oversteek op een Open 60. Zo steekt Figaro-hotshot Christophe ‘Kito’ de Pavant over met zijn gloednieuwe Groupe Bel. Groupe Bel is zo nieuw dat er voor hem geen tijd was om de boot eerder alleen te zeilen.

Voor Samantha Davies is de finish halen en zich daarmee kwalificeren voor de Vendée belangrijker dan een goede klassering. Haar Roxy krijgt van de winter een complete refit en is dan helemaal klaar voor de race waar het voor haar allemaal om te doen is.

Dee Caffari vaart de Transat B to B nog met haar trainingsboot. De nieuwe boot, een zusterschip van Mike Golding’s Ecover III, is pas met een aantal weken klaar. Volgens haar projectmanager moet ze elke kwalificatiekans die ze krijgt benutten om een felbegeerd startbewijs voor de Vendée niet mis te lopen.

Naast deze debutanten doen er een aantal grote namen mee in de race, waaronder Michel Desjoyeaux, Mike Golding en Loïck Peyron, allemaal met een nieuwe boot. Grote afwezige is Jean le Cam. Zijn VM Materieaux bleef in de haven liggen terwijl de vloot uitvoer. Hij volgt blijkbaar een ander programma en kwalificeert zich in een nadere race.

De vloot wordt over een dag of vijftien in Port la Forêt verwacht. Na de Braziliaanse kust vrijgevaren te hebben, gaat het voornamelijk aan de wind op weg naar de evenaar, door de doldrums die dit jaar erg onstabiel zijn. Laatste hindernis voor de vloot is de golf van Biskaje.

De start van de Vendée Globe is over iets minder dan een jaar. Het wordt een race om van begin tot eind te volgen. 27 Deelnemers, van geroutineerde racewinnaars tot talentvolle jonge zeilers, op bijna allemaal nieuwe boten.

(Tekst: Jelmer Bouw)

Last modified: 30 november 2007
Sluiten