Actueel, Nieuws

Ook Transat Jacques Vabre uitgesteld

14:24

TJV

SAILING - TJV - SKIPPERS - SKIPPERS INTRODUCTION TO THE PUBLIC IN LE HAVRENet als de Mini Transat heeft ook de Transat Jacques Vabre last van de weersomstandigheden. De wedstrijd zou afgelopen zondag hebben moeten starten, maar door een lagedrukgebied en verwachtingen van 50+ knopen wind is het vertrek voorlopig uitgesteld. De eerstvolgende datum die wordt genoemd is donderdag 7 november. De Transat Jacques Vabre is een dual handed trans-Atlantische zeilwedstrijd van Le Havre in Frankrijk naar Itajaí, Brazilië, voor IMOCA 60’s, Class 40, Multi 50 en MOD70’s.

Uitstel

De officiële start van de wedstrijd was zondag 3 november, maar in de loop van de zaterdag werd het uitstel bekend gemaakt. Maandag 4 november werd genoemd als mogelijk alternatief startmoment, maar dat werd vanwege tegenstrijdige verwachtingen eveneens doorgeschoven.

De organisatie heeft besloten om gunstiger weersomstandigheden af te wachten. “We stellen de start uit tot de weersomstandigheden verbeterd zijn. Donderdag is een mogelijkheid voor de start”, zegt Manfred Ramspacher, Directeur Sport van de wedstrijd. “De verwachte wind van 30 tot 50 knopen zou de schippers en de boten in gevaar kunnen brengen. We zijn ons er terdege van bewust dat sommige klassen, bijvoorbeeld de IMOCA, zou kunnen starten, maar we vinden de veiligheid van de teams staat voorop.”

route TJVVeiligheid voorop

Ramspacher stelt als doel om zoveel mogelijk boten te laten finishen in Itajaí. “Volgens de verwachtingen kunnen we wel fatsoenlijk uit Le Havre vertrekken, maar het wordt moeilijker bij de Raz Blanchard (de zeestraat tussen Cap de la Hague en het eiland Alderney red.) Ouessant en het eerste gedeelte van de Golf van Biskaje.”

“We hopen dat er woensdag of donderdag gestart kan worden, maar we weten het nog niet zeker. De start van de MOD70 staat nog steeds gepland voor woensdag of donderdag, maar we zullen in overleg met de teams beslissen. De IMOCA’s hadden in principe al kunnen starten en ik begrijp hun teleurstelling, maar het blijft een wedstrijd met meerdere klassen.”

De grootste dual handed wedstrijd van het jaar viert haar twintigste verjaardag, waarvan elf jaar onder de vlag van koffiemerk Jacques Vabre. In totaal 44 boten nemen deel aan de wedstrijd.

Kijk voor meer informatie op www.transat-jacques-vabre.com

Foto’s: Jean-Marie Liot/DPPI/TJV13

Tags: Last modified: 4 november 2013
Sluiten