Actueel, Nieuws

Trainingscentrum voor de zeilsport geopend

11:33

Deze week is het Regionaal Trainingscentrum (RTC) Zeilen in Noord Nederland officieel geopend. Het is daarmee het eerste trainingscentrum voor de zeilsport. Jeugdige zeiltalenten uit het noorden krijgen hiermee de kans om ook naast de weekenden extra trainingsuren te maken.

Door de extra trainingsuren is de kans groter dat zij een stap maken naar het nationale en internationale podium. Deze mogelijkheid moet de jeugd in de regio stimuleren om de zeilsport te beoefenen. “De andere jeugdzeilers zien de talenten trainen en krijgen een goed beeld van waar ze naar toe kunnen werken”, aldus trainer Koen van Esch. “Steeds meer wordt wedstrijdzeilen een volwaardige sport waarvoor de jongste jeugd tot aan het hoogste niveau complete trainingsprogramma’s worden geboden.”

RTC Heer Stoker en mevr Martens openen RTC met fluitsignaalDe opening

Ziekte verhinderde gedeputeerde mevrouw J. De Vries van de Provincie Friesland het startsein te geven. Haar vervanger mevrouw T. Martens namens Streekwerk Friesland verrichtte nu samen met de heer D. Stoker, wethouder van de gemeente Zuidwest-Friesland, op het water de opening. Zij deden dit door vanuit de coachboot met fluitsignalen de zeilers trainingsopdrachten te geven.

Topsport in Sneek

Veel Nederlandse topsporters trainen in Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO’s) en Nationale Trainingscentra (NTC’s) waar ze op één locatie fulltime trainen, studeren en wonen. De zeilsport heeft haar NTC in Scheveningen gevestigd. Om de stap naar topsport te kunnen overbruggen streeft NOC*NSF voor alle sporten ook naar Regionale Trainingscentra (RTC’s). Jeugdige talenten kunnen in een RTC dicht bij huis trainen onder professionele begeleiding, met goede faciliteiten, specialistische hulp en aansluiting bij het onderwijs.

Het Watersportverbond werkt voor het zeilen toe naar meerdere RTC’s in Nederland, in Sneek wordt dus nu het eerste RTC Zeilen geopend. Topsport Noord is als vooruitgeschoven post van NOC*NSF nauw betrokken bij de opzet van dit RTC. De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) stelt het trainingscentrum op het Starteiland in het Sneekermeer en boten beschikbaar. Voor de hele regio wil de KWS het wedstrijdzeilen als jeugdsport op de kaart blijven zetten.

RTC Talenten trainen in Laser op SneekermeerTrainen en opleiden nieuwe trainers

Bij het RTC traint de jeugd in twee wedstrijdklassen, Laser en Optimist. De trainingen zijn toegankelijk voor jeugdzeilers uit Noord Nederland die in deze klassen op nationaal en internationaal niveau zeilen. De trainers zijn Menno Sappe en Koen van Esch. Naast het scouten en trainen van talenten krijgt het centrum een belangrijke functie in het ondersteunen van de breedtesport. De RTC-trainers leiden ook nieuwe trainers op en stellen hun kennis beschikbaar voor verenigingen en stimuleringsprojecten.

Subsidie

Voor de komende vijf jaar heeft het RTC Zeilen de begroting rond. Dat is mogelijk gemaakt door sponsors, eigen bijdragen van de zeilers en subsidies. De gemeente Zuidwest-Friesland steunt dit initiatief met een opstartsubsidie en een vaste bijdrage per jaar. “Zuidwest-Friesland is een watersport gemeente. Ik vind het daarom belangrijk om de ontwikkelingsmogelijkheden voor de jeugd in de zeilsport te stimuleren, jong geleerd is oud gedaan” aldus wethouder Stoker. De provincie heeft vanuit het gebiedsplatform Streekwerk Friesland ook een subsidie beschikbaar gesteld en Topsport Noord draagt grotendeels in natura bij.

 

 

Last modified: 14 maart 2015
Sluiten