Nieuws

Tornado wil terug in de arena

De Tornado-klasse acht zichzelf niet kansloos voor een plek op de Spelen van 2012. Om toch mee te kunnen doen, heeft de klasse-organisatie een aantal veranderingen in gedachten.

14:38

Vlak voor de afgelopen Spelen werd het besluit genomen dat de Tornado niet zal meedoen met de Spelen van 2012 in Londen. Op last van het IOC moest een klasse verdwijnen van het overvolle programma en na veel vijven en zessen werd dat de Tornado, de enige multihull in het programma. Volgens velen een onbegrijpelijke beslissing, omdat de Tornado toch bekend staat als een van de meer spectaculaire olympische onderdelen. Onmiddellijk na de bekendmaking ontstond dan ook een ware polemiek, waar over en weer het nodige geroepen werd.

 

Brouwer heeft goed geluisterd

Nu bereikt ons een persbericht waarin Carolijn Brouwer, succesvol zeilster en inmiddels voorzitter van de International Tornado Association, uit de doeken doet hoe de klasse-organisatie een terugkeer in de olympische arena wil bewerkstelligen. Zij heeft zich dan ook verre van neergelegd bij de ISAF-beslissing. ‘We hebben geluisterd naar de ideeën die de rondte doen in de zeilerswereld en we geloven dat het tijd is voor verandering. We willen een boot die leverbaar is, one-design, met identieke zeilen en niet onderhevig aan doorgaande veranderingen. In het kort: een multihull waarvan we de kosten kunnen beheersen. Wat wij graag zouden zien is dat een zeiler uit Botswana met hetzelfde materiaal kan strijden als de wereldkampioen, de Europees kampioen, de Aziatische kampioen en de volgende olympisch kampioen.’

 

Overtuigd

Ook een scherper en korter raceformat moet bijdragen aan de terugkeer van de boot in het programma voor 2012. Darren Bundock, meervoudig olympisch medaillewinnaar en zesvoudig wereldkampioen in de Tornado, is alvast overtuigd van de kwaliteiten van de Tornado: ‘Hij is snel, publieks- en mediavriendelijk, test de kwaliteiten van de beste multihull-zeilers ter wereld en is tegelijkertijd duurzaam en kosteneffectief.’

 

Of de Tornado ook daadwerkelijk terugkeert, zal de komende jaren moeten blijken. Vooralsnog zijn er tien olympische klassen over en de kans dat er weer een elfde bijkomt is bijzonder klein te noemen. De Tornado zou dus alsnog de plaats moeten innemen van een andere olympische boot en of dat zo snel gebeurt?

Last modified: 24 oktober 2008
Sluiten