Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Termunterzijl goed bereikbaar

11:02

Termunterzijl

Termunterzijl

In de onlangs verschenen Vakantiespecial (gratis voor onze abonnees en voor 9,95 euro samen met Zeilen 5 verkrijgbaar in de kiosk) staat vermeld dat de haven van Termunterzijl veilig is te bereiken voor jachten die niet dieper steken dan 1,50 meter. Bij de keersluis ligt namelijk een drempel. Dit gegeven is gebaseerd op nautische informatiebronnen.

Vaste ligger

R. Heijmans uit Termunten laat ons echter het volgende weten: “Als vaste ligger in de haven van Termunterzijl, met een diepgang van bijna twee meter, wil ik even reageren op de stelling dat de diepgang van de boot niet meer dan 1,50 meter mag bedragen i.v.m. drempel. Wij kunnen van bijna drie uur voor tot drie uur na hoog water de haven nog in- of uitkomen (behalve met oosterwind dan is de marge iets kleiner). Wij hopen dat jullie dit zo spoedig mogelijk rechtzetten, want ook wij zijn als haven afhankelijk van toerisme. Ook hebben wij op de Haven van Termunterzijl een supermarktje en een restaurant. Verder wil ik u verwijzen naar de website van WSV De Eems (www.wsvdeeems.nl).

Drempel

Op de website van de Wadvaarders meldde Hans Danel vorig jaar mei: “Wij zijn vaste liggers van Termunterzijl en hebben op 20 mei 2012 geconstateerd dat de drempel voor de aanloopgeul wederom hoger is geworden. Twee uur voor LW nog slechts 10 dm diepte. De haven/aanloopgeul zelf zijn wel dit voorjaar uitgebaggerd.” De redactie van de website liet daarop weten: “Het LW te Delfzijl zakte die dag tot NAP-176cm; de waarneming duidt er dus op dat de diepte van de toegang ongeveer 19 dm bij NAP is. Dat is bij LAT 3 dm droogvallend.”

Informatie

Conclusies: Termunterzijl is een bezoek zeker waard en zal in veel opzichten voor een indrukwekkende ervaring zorgen, maar zoals bij elke zeilreis is goede voorbereiding noodzakelijk. Ongetwijfeld zal de havenmeester u van de meest recente informatie kunnen voorzien. Details over de haven van Termunterzijl kunt u ook vinden op www.jachthaventermunterzijl.nl en www.wadvaarders.nl.

De gepubliceerde foto is afkomstig van www.wsvdeeems.nl.

Last modified: 2 mei 2013
Sluiten