Nieuws

Tegenstrijdigheden in TJV

De Transat Jacques Vabre zorgt voor kopzorgen. De weerberichten zijn tegenstrijdig, af en toe valt de wind weg en de verschillen tussen de boten zijn uiterst klein.

17:00

In een oceaanrace als de Transat Jacques Vabre zijn de afstanden tussen de boten na een kleine week racen vaak aanzienlijk. Niets is minder waar tijdens deze editie. De vloot IMOCA Open 60’s zit nog dicht bijeen. Safran van Marc Guillemot en Charles Caudrelier leiden vanaf de start bij Le Havre, afgelopen zaterdag. Ze hebben een bescheiden voorsprong opgebouwd van zestien mijl. Met een knoop of tien varen ze zuidzuidwest, richting de Canarische Eilanden.

Tegenstrijdige voorspellingen
De zeilers worden geplaagd door tegenstrijdige weerberichten. De Brit Mike Golding en zijn co-schipper Bruno Dubois zeilden op voorlopig vijfde plek. Het duo neemt voor het eerst met de hagelnieuwe Ecover 3 deel aan een oceaanrace. Golding: “We hebben een periode met bizar licht weer achter de rug. We hebben zelfs eventjes helemaal stil gelegen, maar inmiddels varen we weer. Hopelijk heeft iedereen daar last van gehad.

We zijn druk met allerlei tactische overwegingen. De weersvoorspellingen zijn allemaal zeer ingewikkeld en tegenstrijdig.” 

Vijf koppels
Een paar jaar terug was de ORMA 60-voets trimaranklasse nog druk bezet. Anno 2007 zijn er maar vijf koppels die hun racemonsters naar de overkant van de oceaan sturen. Sinds gisteren zeilen Franck Cammas en Steve Ravussin aan de leiding met hun Groupama 2.

Last modified: 9 november 2007
Sluiten