Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Tallship Astrid niet geplunderd

08:30

Eerdere geruchten over plundering op het zeilschip Astrid blijken niet waar te zijn. Het schip verging vorige maand voor de kust van Ierland. Ierse media meldden eerder dat er plunderaars op het schip waren geweest, nu het tegendeel.

De verloren topstukken

Volgens Ierse media zijn de verloren stukken onder het wrak of op het strand in de buurt teruggevonden. Het zou gaan om onder meer de scheepsbel, het antieke kompas en het stuurwiel. Eigenaar van het schip Pieter de Kam: ‘Ja, ik heb gehoord dat ze allemaal zijn opgedoken. Ik weet niet waar ze precies werden gevonden, maar ze werden gevonden door het bedrijf dat het schip aan het bergen is. Ze vonden mijn kompas, mijn wiel en mijn scheepsbel, dus ik ben erg blij.’

Astrid zinktOp de klippen

Het bijna honderdjarige Nederlandse Tallship liep op 24 juli op de rotsen bij Cork. Na het onbestuurbaar raken van het schip door sterke stroming en harde wind liep het op de klippen. Alle dertig opvarenden werden gered. Eigenaar van het schip Pieter de Kam zei destijds: ‘Niemand is gewond geraakt… dat is het belangrijkste.’

De Astrid

De tweemaster is in 1918 in Scheveningen gebouwd als vrachtschip. Het heeft een roerig leven achter de rug. In 1975 kwam het onder Libanese vlag te varen. Het schip werd op een gegeven moment volledig uitgebrand aangetroffen in Engelse wateren. In 1999/ 2000 is het verbouwd tot luxe zeilschip. Het bood plaats aan maximaal 60 passagiers.

Komende weken bekijkt een bergingsteam of het wrak kan worden gelicht, om de oorzaak van het ongeluk verder te onderzoeken.

Last modified: 12 augustus 2013
Sluiten