Het is de kwestie der kwesties, de vraag der vragen en de zin van het leven voor iedere zeiler. Kiezen welke antifouling er onderop de boot gesmeerd gaat worden. Moet het harde zijn of zachte en welk merk. Het onderwaterschip van Zoef is een proeftuin voor (nieuwe types) antifouling. Welke antifouling zou jij graag meer over willen weten?
Laat jouw keuze onder deze post op Facebook weten middels een cijfer. De meeste stemmen gelden, en wij proberen het product het komende vaarseizoen voor je uit! De lijst bevat expres geen wraps zoals Finsulate of MacGlide, maar wel interessante kopervrije producten zoals siliconenverf en vet.
Stemmen kan tot 1 maart, daarna gebruiken we de pot met de meeste stemmen en delen we onze ervaringen zodra er enige tijd mee gevaren is.
Last modified: 15 februari 2024
Ultrasoon systemen
Hempel Silic One, ben zelf uitermate benieuwd hoe deze is en zich gaat gedragen.
Ik heb een kennis die het er na een 2 jaar durende proef op zijn schip vanaf gaat halen omdat het niet werkt op zout water. Ondanks dat hij veel meer vaart dan ikzelf
12
Gebruik Melkfett! Zijn Nederlandse tegenha6uienzalf gebruik ik al meer dat 25 jaar in volle tevredenheid.
Er zijn veel meer ook betere producten in Europa verkrijgbaar. Waarom is dit niet via Brussel geregeld? Waarom denken de ambtenaren in Nederland het beter te weten met een aparte meldingsplicht! Overal hoor je het zelfde, het moet van Europa wat is dit voor onzin. Mag natuurlijk wel met een in het buitenland aangebrachte antifouling in Nederland varen. Zo krijg je geen inovatie.
Op zoet water gewoon géén antifouling, tenzij je wedstrijden vaart. Na 2 winters (dus 3 zomers) in het water slechts een klein beetje groene alg. Ligplaats Loosdrechtse plassen.
Als je dat teveel is laat dan je boot halverwege het seizoen liften en schoon spuiten. Is mogelijk nog goedkoper dan antifouling.
Mijn voorkeur gaat uit naar Epifanes Copper-Cruise. Al jaren werkt dat goed op onze houten boot die het hele jaar door in het water blijft en zomers meer dan drie maanden op zout water vaart. Geen aangroei van schelpen e.d. en alleen een lichte groene slijmlaag.
boerp scirocco
Boero- Scirocco
Ik geef nog altijd de voorkeur voor Coppercoat , dit is bij de Engelse onderzoek instanties het meest milieu vriendelijkst ,heb daar 2 rapporten van , Deze gaat 10 tot 15 jaar mee ,na 10 jaar was er nog maar 5 % van het copper verdwenen , bij de meeste in Nederland toegestane antiefouling is het met 2 jaar weg gesleten en licht de “” milieu vriendelijk”” antiefouling op de bodem .
Epifanes Copper Cruise
graag een goede antifouling voor aluminium schepen
Epifanes coppercruise, bevalt op zout water.
Hempel Silic One! Ik heb er nu drie seizoenen mee gevaren en de boot is al twee winters niet uit het water geweest. Recent toch op de kant gestaan. Ongelooflijk schoon. Voornamelijk op zoet (IJsselmeer) gevaren en af en toe op zout.
GEEN antifouling. Zo nu en dan een borstel/luiwagen en even vegen. We pleuren met z’n allen jaarlijks honderden tonnen gif in het oppervlakte water. Persoonlijk kan ik dat niet rijmen met jezelf liefhebber van het water te noemen.
GEEN antifouling. Bevalt prima!
Wij hebben dit jaar ook maar ‘s een testje gedaan en het seizoen zonder antifouling onder onze Westerly Centaur gevaren.
We hebben de bakboordzijde met pure uierzalf (zonder toevoegingen) gerold, aan de stuurboordzijde hebben we niks gedaan. De havenmeester vond het geen probleem (risico op gladde banden) omdat het weinig voorkomt. Maar je zou bij het takelen evt. nog een doek ertussen kunnen leggen oid, om de banden schoon te houden.
Halverwege het seizoen heb ik het onderwaterschip tijdens droogvallen 1x geborsteld, dat was een prima zomerklusje bij lekker weer en afgaand tij.
Er was geen significant verschil te bemerken tussen wel/geen uierzalf.
Ik vermoed dat de weinige aangroei komt doordat onze ligplaats op zoet is (Dokkumer Nieuwe Zijlen) terwijl we regelmatig op zout varen (Waddenzee). Dan krijgt zowel zoete als zoute aangroei geen kans om te hechten, denk ik. Dit geldt volgens mij voor veel zeilers. Als je niet kan droogvallen is borstelen natuurlijk lastiger maar daar zijn ook handige hulpmiddeltjes voor. En als je zonder AF vaart dan kan je met een schoon geweten borstelen want er komt alleen natuurlijke aangroei los, geen gif.
Varen zonder antifouling is voor ons een succes gebleken en het geeft een goed gevoel dat we geen gif in het water achterlaten als watersporter.