Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Figaro 3-klasse voor het eerst in actie

07:00

Geen hevig spectacel voor de allereerste Figaro-wedstrijd van het seizoen dit weekend. Er stond maar weinig wind, en dus besloot de wedstrijdleiding de baan in te korten. ‘Slechts’ 70 mijl moesten de zeilers afleggen in hun nagelnieuwe Bénéteau Figaro 3. Dinsdag 2 april gaat de tweede etappe van 405 mijl van start.

Eindelijk van start

Winnaars Duthill & Loison. (c) Breschi/Sardinha Cup 2019

34 nieuwe productiefoilers gingen zaterdag van start in de Sardinha Cup. Een reeks wedstrijden die vanuit het plaatsje Saint-Gilles-Croix-de-Vie worden gevaren. Van 2003 tot en met 2018 werd er met de Figaro 2 gevaren, maar die is nu eindelijk met pensioen. De Bénéteau Figaro 3 kwam ervoor in de plaats en werd tevens de eerste productiegebouwde foilende zeilboot in een enkelromps eenheidsklasse. De boten worden veelal solo gevaren, maar in deze wedstrijd worden de Figaro’s doublehanded over het parcours geracet.

De Australische Amerikaan en inmiddels ook een beetje Fransoos Conrad Colman. (c) Breschi/Sardinha Cup 2019

Frans feestje

De hele Figaro-scene is een Franse aangelegenheid. Er doen maar weinig zeilers aan mee van buiten Frankrijk, en zij die dat wel doen, leven vaak al vele jaren onder de Fransen. Bekende namen zijn Samantha Davies en Conrad Colman.  Het podium na de eerste racedag werd ook volledig door Fransozen bezet. Fréderic Duthill en Alexis Loison werden eerste, Paul Meilhat en Anthony Marchand tweee en Morgan Lagravière werd met Gildas Mahé derde. Paul Meilhat won vorig jaar nog de Route du Rhum en zowel hij als Morgan Lagravière stond in 2016 aan de startlijn van de Vendée Globe. Beide wisten de race  toen niet uit te varen.

Start in beeld

Zoals bijna gebruikelijk is tegenwoordig, was de start live te volgen op Facebook. Van de dag van vertrek maakte de organisatie de volgende video.

Vaartest

Vorig jaar zeilde redacteur Marinus van Sijdenborgh in Frankrijk nog in bouwnummer 1. Hij ervoer zelf hoe het is om met zo’n snelle jongen te varen en schreef een vaartest in Zeilen nummer 4/2018. Geïnteresseerd? Snor het nummer op in je kast of koop hem hier in de webshop!

Breschi/Sardinha Cup 2019

 

Omslagfoto: Breschi Live/Sardinha Cup

Tags: , , , Last modified: 1 april 2019
Sluiten