Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Spectaculaire zeilwedstrijden in Rotterdam

11:11

Een weekend van wedstrijdzeilen met nationale topzeilers. In Rotterdam strijden 16 verenigingsteams om de titel NK Teamzeilen 2013. Veel topzeilers komen uit voor hun vereniging, waardoor het spektaculaire wedstrijden beloven te worden. Het team van teamcaptain Erik Wesselman versloeg vorig jaar de kampioen van 2011. Dit jaar komt hetzelfde team van Watersportvereniging Braassemermeer weer bij elkaar om de titel te verdedigen.

De teams

team van Watersportvereniging Braassemermeer Het team van de Rotterdamsche Zeilvereniging (RZV) dat in 2011 kampioen werd is behoorlijk verjongd. Olympisch zeiler in de Laser klasse Rutger van Schaardenburg komt het team dit jaar versterken. Oud Olympiër Serge Kats, tegenwoordig manager topsport bij het Watersportverbond, mocht blijven als stuurman. Nic Bol stapt ook dit jaar weer bij team RZV aan boord.

Van het jonge team van de Dutch Match en Team Racing Association zijn de verwachtingen dit jaar hoog. Het team heeft een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. De vereniging is enkele jaren geleden speciaal opgericht om het teamzeilen en het matchracen te promoten. Met uitstekende kennis van de regels weet dit jonge team zich te onderscheiden van de andere teams.

De Routiniers zitten vooral in de teams van de Haarlemsche Jachtclub (HJC), de Kon. Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging uit Muiden en de Kon. Watersportvereniging Loosdrecht. Olympiaganger Renee Groeneveld vaart met het de HJC mee, zij wist in 2010 met haar vereniging de titel te pakken. In het team van Muiden zitten onder andere Simon Keijzer en Olin Houtman, lid kernploeg Optimist.

Uit het noorden komt de Koninklijke Watersportvereniging Sneek met een sterk team van diverse nationale kampioenen, waaronder grootgrutter in nationale titels Thijs Kort. Uit Groningen komt de Vereniging Watersport De Twee Provinciën. Deze nieuwkomer heeft een lokale teamzeilcompetitie afgesloten en komt daardoor goed voorbereid aan de start.

Gouda is vertegenwoordigd met twee verenigingen: Elfhoeven en de Roei- en Zeilvereniging ‘Gouda’. De laatste heeft zich weer verzekerd van veelvoudig Olympisch zeiler Mark Neeleman. Voor Elfhoeven sturen Van den Hondel senior en junior ieder een boot.
Bij de kanshebbers hoort de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas. De laatste jaren is De Maas altijd goed voor een plaats in tenminste de kwartfinale. Klinkende namen als Lobke Berkhout en jeugdig talent Max Deckers maken deel uit van dit team. Wat minder bekend zijn de Kralingsche Zeilclub en de Watersportvereniging Rotterdam. De Kralingsche Zeilclub was vorig jaar ook gold fleet deelnemer en behoort tot de outsiders.

De Koninklijke Watersportvereniging De Kaag uit Warmond en watersportvereniging De Koenen  uit Amsterdam wonnen de titel al eens eerder. De Koenen was de allereerste Teamzeilkampioen in 2005. De Kaag mocht zich in 2008 kampioen noemen. De altijd inspirerende Kaagcaptain Frans Sluyters houdt dit jaar zijn kaarten zorgvuldig tegen de borst.

Geen bekende zeilhelden in het team van watersportvereniging Aalsmeer. De underdog waar men rekening mee moet houden. Vorig jaar haalde het team vrij gemakkelijk de kwartfinale.

Goed overzicht voor het publiek

Het unieke van het evenement blijft het prachtige overzicht dat het publiek over de wedstrijdbaan heeft. Op een hoogte van enkele tientallen meters kijkt men vanaf het dak van het bedrijfsgebouw aan de Brielselaan 73 uit over de Maashaven. De toeschouwers hebben daardoor een goed overzicht. Het spel is zeer eenvoudig te volgen, omdat men met slechts vier boten in de baan is. Twee tegen twee en wie als laatste over de finish gaat, bezorgt zijn team de nederlaag.

Programma

Op zaterdag 19 oktober gaan de wedstrijden om 09:30 uur van start. Zondag 20 oktober beginnen de kwartfinales om 10.00 uur. De finale wordt omstreeks 14:30 uur gevaren.

 

Last modified: 16 oktober 2013
Sluiten